Работодатилите внасят сигнал до главния прокурор за далавера чрез двустранно договаряне през Българска независима енергийна борса.

На 16.07.2020 г. чрез анонимно двустранно договаряне и за секунди се е сключила сделка за 110 450 МВтч на цена 78,10 лв./МВтч и срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г. Според информация на АОБР именно "Топлофикация София" е продавач на занижена цена на споменатата електроенергия.

Експертната оценка е за директно причинени щети за 2,2млн.лв., което означава, че ръководството на общинското дружество, поради корумпираност или некадърност, е ощетило всеки свой абонат с по 5 лева!

Ощетена е и Столична община като собственик на дружеството - собственик, трайно проявяващ невежество и незаинтересованост какво става в "Топлофикация София".

Едновременно с това докато се е извършвала тази далавера, общинското дружество "Топлофикация София" е обяснявало как ще връща пари на столичните абонати - нещо, за което дружеството няма никаква заслуга. Решението за по-ниските цени със задна дата се дължи на общата европейска воля за свободен пазар, добрата работа на "Булгаргаз", подкрепена от правителството и КЕВР.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При такъв НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

Всъщност, вредата от подобни сделки е с последствия и за всеки краен потребител на електроенергия - битов и индустриален - на дружества като "Топлофикация София" се осигуряват преференциални цени, които в крайна сметка ние всички плащаме!

И така, докато едни работят, други просто крадат, заключават работодателите и настояват за санкциониране на подобно поведение, да не се допускат бъдещи такива "изгодни сделки" и да се упражнява обществен контрол.

Припомняме, АОБР не веднъж до този момент е настоявала за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова - последния път през април месец тази година заради внесения в Народното събрание Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, с който се уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от "Булгаргаз" ЕАД.

Месец преди това се проведе спешна среща между всички представители на АОБР, министъра и представители на държавните структури в енергетиката заради държавната помощ и състоянието на комплекса "Марица Изток 2" във връзка с готвената държавна помощ.

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета

Още през миналата година работодателите остро реагираха на случващото се с цените на енергийната борса. Тогава председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че при пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група. Още миналата година работодателите настояха и за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.

Избухнаха и няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна именно на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК тогава депозира оставката си на 19 юни в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, но тя не бше приета. Няколко месеца по-късно обаче Петър Илиев бе уволнен.

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета