Основният път за цената на тока за промишлеността и нейното пазарно изражение е пълната либерализация на пазара на електрическа енергия.

Това заяви в енергийният министър Теменужка Петкова след продължилата близо три часа среща с работодателите, които преди няколко дни й поискаха оставката.

Теменужка Петкова определи срещата като изключително ползотворна, преминала в един конструктивен диалог. С колегите от бизнеса винаги сме си говорили честно и открито и когато има проблеми, сме търсели общи решения, обясни Петкова и допълни, че продължават съвместната работа.

На срещата оставката й не е обсъждана.

Кирил Домусчиев иска прокуратурата да настъпи в енергийната мафия

Кирил Домусчиев иска прокуратурата да настъпи в енергийната мафия

Случващото се е като ситуацията в Комисията по хазарта

Била е предложена информация за спецификата на работа на съответната централа и спецификата на енергийната борса.

Теменужка Петкова е убедена, че заедно с бизнеса ще могат да намерят най-доброто решение. ТЕЦ "Марица Изток" 2 няма да бъде затваряна, дори са намерени законодателни промени, които бизнесът подкрепя.

"Конкретно ми е трудно да кажа, но всеки един от нас ще си подготви определена позиция по всички въпроси и ще ги обсъдим на следващите срещи", каза Петкова.

По отношение цената на електрическата енергия, Петкова отбелеза, че от страна на бизнеса са представили анализ и е направен преглед на цените. "Ще анализираме, ще разменим информация и ще търсим подходящите решения", посочи тя.

Единствената краткосрочна мярка, която посочи Теменужка Петкова е активен диалог.

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

ТЕЦ-ът да си оптимизира разходите, препоръчват от АОБР

От страна на КРИБ, като домакини и ротационни председатели на АОБР, съобщиха, че предстои допълнителна среща с ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2", на която ще бъдат обсъдени мерките за оптимизация на работата на дружеството, така че да се отговори на новите регулаторни предизвикателства и на критиките,

С председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов е договорено да бъдат внесени законодателни промени, които да дадат възможност да бъдат коригирани някои пропуски в нормативната база, които до този момент са спъвали работата в сектор енергетика. На 25 февруари т.г. ще се проведе кръгла маса, на която всички заинтересовани страни ще имат възможност да обсъдят предстоящите мерки.

Припомняме, че още преди седем месеца работодателите остро реагираха на случващото се с цените на енергийната борса. Тогава председателят на АИКБ Васил Велев също заяви, че при пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група. Още миналата година работодателите настояха за проверка на действията на НЕК от страна на прокуратурата и няколко пъти излизаха с писма до премиера, министъра на енергетиката и главния прокурор.

В срещата днес участваха и председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, изпълнителните директори на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2", НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ЕСО, "Булгаргаз", БНЕБ, "Мини Марица Изток", както и заместник-министърът Жечо Станков и експерти от министерството на енергетиката.