Според БСП една от причините за високия ръст на контрабандата е шоковото вдигане на акциза.

Това коментираха в кулоарите на парламента депутатите от БСП по повод изслушването на директора на митниците Ваньо Танов във вътрешната комисия на парламента.

Депутатът Корнелия Нинова заяви, цитирана от БНР, че вдигането на акциза е направено не по искане на ЕК, а заради нашите съседки Гърция и Румъния.

Тъй като там акцизът е твърде висок и това дава основания за контрабанда в Гърция и Румъния, ние сме вдигнали нашия акциз, за да облекчим тамошното състояние, от което сме превърнали България от транзитна за контрабанда страна в страна, в която има сериозен ръст на контрабандата.

От БСП определиха това като национално предателство, тъй като тези решения защитават чужди интереси.

Агенция "Митници" не разполага с кадрови потенциал и с технически средства да се справи с проблема. Има над 120 незаети работни места. Не разполагат с технически средства, за да се справят.

Борбата с контрабандата с малките търговци е неефективна и няма да доведе до увеличаване на приходите в бюджета, посочиха от БС.

Те допълниха, че шефът на Агенция "Митници" нямал информация за изготвения от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов доклад до премиера за състоянието на контрабандата в страната, което говори за дълбокото разминаване между двете институции и разпределянето на икономическо влияние.

Г-н Танов заяви, че Агенция "Митници" ще преизпълни приходите от ДДС в размер между 100 и 200 милиона, а в актуализацията на бюджета се предвижда занижени суми за ДДС. В това няма никаква логика, заключиха от БСП.