снимка: emaxpress
Правителството да се яви в парламента и да представи своите виждания за справяне с кризата. Такова искане ще внесе още днес ПГ на Коалиция за България, съобщи Сергей Станишев.

Ситуацията се влошава всеки ден и става неудържима, посочи той.

Политиката на правителството може да доведе до финансов колапс и рязко обедняване на хората, убеден е Станишев. Той определи разискваните в последно време антикризисни мерки като „екстравагантни идеи в паническо търсене на допълнителни приходи, които трябва да се изземат от хората".

Станишев е категоричен, че е необходима спешна промяна на икономическата политика.

Станишев: Политиката на даване на газ на всяка инициатива и после набиване на спирачки също създава несигурност.

Лидерът на БСП изтъкна предлаганите от БСП идеи сред които увеличаване на бюджета за борба с безработицата, реално разблокиране на резерва на Здравната каса, осъществяване на втори транш на кредитиране чрез Българската банка за развитие.

"Ако правителството не се вслуша в предупрежденията на опозицията, бизнеса и синдикатите, ще докара страната до финансов колапс и тогава може би ще е добре да дойде МВФ и да спасяват страната от правителството", коментира Станишев.

По думите му неяснотата по антикризисните мерки е капитулация на правителството и признание на неуспеха на финансовата и икономическа политика.
Като основна грешка на управляващите Станишев посочи целта - балансиран бюджет.

„В името на тази цел държавата не връща ДДС, не се разплаща с фирмите, генерира се огромна задлъжнялост, не се събират достатъчно приходи", изтъкна вече бившият премиер.

По повод доклада на ЕК за областта правосъдие и вътрешни работи, Станишев изтъкна, че са констатирани както напредък, така и сериозни проблеми и отбеляза, че немалка част от позитивните констатации са резултат и на усилия от предишното правителство. Като такива примери той посочи положителни оценки на действия на ВВС, а също и оценките за съвместните екипи между МВР, ДАНС и следствените служби, създадените от предишното правителство.

Сергей Станишев изтъкна, че въпреки че докладът е технически, той съдържа политическата оценка, че при демонстрирана политическа воля и желание, липсват много резултати.

Според лидера на БСП необходимо е реално взаимодействие между правителство, прокуратура, следствени органи и съдебна система, а не конфронтация и война, каквито министърът на вътрешните работи налага като заплахи срещу съдебната система. „Ако се търси извинение в стила „ние ги хващаме - те ги пускат", това няма да помогне на България за следващия доклад", категоричен е Станишев.

Помолен да коментира ситуацията с консултантския договор на Ахмед Доган за проекта „Цанков камък", Станишев каза, че договорът е сключен по времето на по-предишното правителство на основание на двустранен договор с Австрия.

„Изпълнителите са посочени от австрийското правителство без конкурс, такова е споразумението от 2004 година и от държавата не са плащани никакви консултантски, каза Станишев.
По думите му въпросът и на между отношения между Доган и частна фирма.

Станишев изтъкна още, че един от заместник-министрите на действащото правителство е участвал в консорциума по надзора на този проект. „Ако нещо в него е нередно министър-председателят би трябвало да освободи този заместник-министър", категоричен и Станишев.