Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи на парламентарната група да инициира изслушване в Народното събрание на премиера и министрите, участвали от българска страна в преговорите по сключените споразумения по време на визитата на руския президент Владимир Путин.

Говорителят на партията Ангел Найденов съобщи, че такова предложение ще бъде внесено в парламента още тази седмица.

Изслушването освен форма на парламентарен контрол е и възможност гражданите да получат повече информация за параметрите на сключените споразумения и за това как българските представители са защитили националния интерес", посочи Найденов.
Според Изпълнителното бюро българските представители са положили достатъчно усилия в преговорите да отстоят националния интерес.

Говорителят на БСП съобщи още, че ръководството на партията ще организира дискусия за бъдещия статут на Косово.

Предвижда се това да стане след приключване на президентските избори в Сърбия, вероятно на 4 февруари. Темата на дискусията ще бъде „Статутът на Косово - предизвикателства пред България и пред ЕС".

Изпълнителното бюро на БСП не е променило своята позиция по съставянето на анкетна комисия по случая „Куйович", подчерта Ангел Найденов и допълни, че в рамките на тази седмица парламентарната група ще внесе предложението си комисията.

БСП ще предложи състава на комисията, предмета на нейната работа и срока, в който тя трябва да внесе доклад в парламента, поясни Найденов.

На днешното си заседание Изпълнителното бюро прие предложение-проект от Съюз на пациентите „Здраве" за организиране и провеждане на информационна кампания по проблемите в здравеопазването и здравната реформа, съобщи Ивелин Николов. Предвижда се дискусия под наслов „Кажи си мнението за здравната реформа".
Целта е да се информират гражданите за вариантите на здравната раформа, да изразят позиции.

До края на седмицата ще започнат обсъждания с експерти и неправителствени организации. Сред горещите теми са системата на здравното осигуряване, здравноосигурителните вноски, здравни карти пакетът от здравни услуги ценообразуването и др.

По-късно, след заседание на ПГ на БСП, бе решено в дневния ред на парламента за седмицата да влезе точка за разглеждане на проектодекларация относно резултатите, постигнати от българското правителство по време на посещението на официалната руска делегация

Предвижда се декларацията да се разгледа в петък и процедурата да включва изслушване на премиера и министрите от българската делегация.