БСП ще продължи със законови действия да брани Паметника на Съветската армия. Сезирайки главния прокурор, "червените" ще разчитат и на действията на прокуратурата. Това, което е извършил областният управител на София Вяра Тодева е нарушение по смисъла на Наказателния кодекс и наказанието за такова деяние е затвор.

Това заяви пред News.bg депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Ирена Анастасова за демонтажа на Паметника на съветската армия.

Софийската градска организация на БСП пък сезирали РДНСК за всички нередности около демонтажа на Паметника на Съветската армия. Още от първия ден социалистите констатирали, че действията на монумента са незаконни. Областният управител на София Вяра Тодева пък бягала като от чума, вместо да покаже документите дали демонтажът на паметника е законен.

БСП ще се надява и на провеждането на референдум на местно ниво за МОЧА. Докато се направи референдум по темата, паметникът ще бъде сравнен със земята, но силно се надявам правдата да възтържествув и който е виновен да си получи наказанието, надява се Анастасова. И се закани - БСП няма да спре битката, а ще я продължи.

БСП се оплака и на Сарафов за демонтажа на МОЧА

БСП се оплака и на Сарафов за демонтажа на МОЧА

Корнелия Нинова: Без прошка за тези, които си позволиха да нарушат закона

Според Анастасова ПП-ДБ са едни съвременни вандали с фашизоидни прояви, защото основна характеристика на фашизма е горене на книги, бутане на паметници, потъпкване на чуждо мнение, налагане на диктатура. "Всичко това се вижда в действията на "Продължаваме промяната". Много съжалявам, че в тази политическа формация има много млади хора, които претендираха за образованост и култура, но нищо такова до момента не демонстрират, а демонстрират нетърпимост към чуждото мнение и демократична култура. Наистина това са съвременните варвари в България", категорична бе Анастасова.

Тя коментира и резултатите от международното ученическо състезание PISA. Анастасова посочи, че при всяко едно изследване резултатите за България падат и са много негативни. Това е оценка за образованието в България според нея. Ирена Анастасова е очаквала лошите резултати на учениците, но по-лошото е, че резултатите идват след така прокламираната реформа в Закона за училищното и предучилищното образование от 2016 г.

Тя добави, че проблемите, които PISA ни показа, тръгват още от тежката учебна програма и тежкото учебно съдържание. Ако преди 20 години гимназистите учат нещо, сега го учат децата от 6-7 клас, а материалът за 6-7 клас се учи от малките ученици от 3-4 клас. Отказваме децата от училище още в ранен етап, изтъкна Анастасова.

Тя допълни, че близо 60% от учителите са на възраст след или преди пенсиониране. Има много сериозни пропуски в подготовката на младите учители. Има и проблем с материалната база в училищата, има 300 училища, които са с външни тоалетни в 21 век, има 700 училища, които са без физкултурни салони. Причината са комплексни, но основната причина за слабите резултатите е промяната в учебното съдържание и липсата на адекватна квалификация на учителите, каза още Атанасова.

Организации предлагат помощ заради критичното ниво на учениците у нас в PISA

Организации предлагат помощ заради критичното ниво на учениците у нас в PISA

25 бизнес организации са готови да сътрудничат за реформа в образованието