Областната администрация на област София разпространи документите, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на Съветската армия, известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия).

Всички документи са предоставени в Народното събрание в 11:00 часа на 14 декември. Те ще бъдат предоставени и на Административен съд София-град съгласно разпореждането му. Областната администрация предоставя информация по въпроса и на всички, подали заявления по Закона за достъп до обществена информация в законоустановените срокове.

От документите става ясно, че демонтираните фигури са извозват в местността Джуджин азмак в земището на с. Лозен в район "Панчерево". В проекта се предвижда след демонтажа на фигурите върху горния край на пиедестала да се излее стоманобетонна плоча, която да се свърже със стария бетон и да се армира. Също така е планирано да се залепи с хидроизолация за консервиране на конструкцията.

Манолова брани с плакати МОЧА от "новите фашисти"

Манолова брани с плакати МОЧА от "новите фашисти"

Разлепи плакати „фашисти“, „варвари“ и „талибани“ под прозорците на кмета Трайчо Трайков

"Областната администрация категорично се противопоставя на опитите на политически лица да въвеждат в заблуждение българските граждани, като разпространяват невярна информация, нарушават закона и упражняват натиск върху изпълнителите на дейностите по преместване на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия", подчертават от институцията.

Припомняме, че депутати от БСП вчера нахлуха в сградата на областната управа и поискаха да им бъдат предоставени документите във връзка с демонтажа на паметника, който започна във вторник. БСП и "Възраждане" поискаха съдбата на МОЧА да бъде решена с референдум. Казусът провали вчерашното заседание на парламента, който не заседава и днес заради опасения на управляващите от нов бойкот от страна на опозицията.