Депутати от БСП нахлуха в сградата на областния управител на София.

Те дойдоха да протестират срещу демонтирането на Паметника на съветската армия и без предварително уговорена среща насилствено влязоха в сградата на областната управа. Вратата е с механизъм, но с дърпане народните представители все пак успяха да влязат.

В акцията участваха Георги Гьоков, Борислав Гуцанов, Ирена Анастасова и Христо Проданов. Липсваше обаче Георги Свиленски, който преди два дни взе дейно участие в подобна "операция", но край паметника в центъра на София, след което се оплака, че е ранен.

С окупация на парламентарната трибуна опозицията пази МОЧА
Обновена

С окупация на парламентарната трибуна опозицията пази МОЧА

Това хепънинг, пърформанс, хор ли е, чуди се Росен Желязков

Социалистите поискаха да получат от областния управител документите за демонтажа на МОЧА и заплашиха, че ще бойкотират заседанията на парламента.

Интересен момент е, че лидерът им Корнелия Нинова не се присъедини толкова твърдо в бойкота, докато беше в Партийния дом, но сега вече нейните депутати са по-крайни.

Левите определиха и действията по махането на Паметника на Съветската армия като пълзяща диктатура, но и няма да внесат проект за решение за спиране процедурата по демонтажа на монумента.

В крайна сметка БСП не бяха допуснати до среща с областния управител Вяра Тодева и напуснаха сградата. За утрешното заседание заявиха, че няма да влязат в пленарна зала и ще бойкотират работата на Народното събрание.

Възраждане с бойкот докрай

Възраждане с бойкот докрай

От партията настояват да видят документите за реставрацията на МОЧА

"Ние искаме едно единствено нещо - да ни се предоставят документите, с които е започнал демонтажа на Паметника на Съветската армия", заяви Борислав Гуцанов. По думите му премиерът Денков е поел ангажимент пред БСП още преди 48 часа, че ще бъдат предоставени всички документи, но това още не се е случило.

"Ние твърдим, че няма такива документи и затова сме тук. В момента управляващите отдалечават България от европейския ѝ път, защото такива неща в Европа не се случват", каза заместник-председателят на парламентарната група Иван Ченчев.

Според социалистите е недопустимо областният управител на София Вяра Тодева да не спазва закона и затова БСП иска нейната оставка.

Малко по-късно стана ясно, че Административният съд в София е разпоредил в еднодневен срок Областната администрация да представи данни за основанието на демонтажа на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия.

Разпореждането на съда е от 13 декември по дело, образувано по жалба на Гражданска платформа "Изправи се.БГ" с искане за преустановяване на процеса по демонтаж.