МВР разполага с осем специализирани амфибии "Тайга ТТМ". Това става ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на писмен въпрос от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Уточнява се, че тези всъдеходи се използват при наводнения за спасяване на хора, като два от тях са в София, а по един има в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Монтана и Добрич.

Мирчев изрази възмущение от публичните изяви на лидери на "Възраждане" относно водното бедствие по Южното Черноморие.

Наводненията в Царево бяха използвани по нелеп начин от "Възраждане", за да се направят внушения, че ако не бяхме дали на Украйна 100-те бронетранспортьора, с тях е било възможно да бъдат спасени хора, ако БТР-ите бяха превърнати в амфибии и предоставени на пожарната, посочи народният представител.

Ивайло Мирчев оборва митове за военната ни помощ за Украйна

Ивайло Мирчев оборва митове за военната ни помощ за Украйна

Предоставянето на БТР-и не ощетява нито армията, нито МВР, уверява депутатът

Той изтъкна, че от отговора на вътрешния министър става ясно, че България разполага с всъдеходи тип амфибия и няма нужда да преправяме БТР-и за помощ при наводнения. Освен това 100-те БТР-а на вътрешното министерство още са в складовете на жандармерията и ще заминат за Украйна едва след като Киев подпише споразумението с МВР в следващите дни и парламентът го ратифицира.

Особено гнусно е, когато руското прокси в парламента използва подобна трагедия, за да прокарва интересите на Путин - по всякакъв начин да се попречи на изпращането на помощ за Украйна, категоричен е Мирчев. Той посочва, че на това може да се противодейства само с оборване на лъжите с факти.

Денков/Габриел одобри проекта за даване на БТР-и на Украйна

Денков/Габриел одобри проекта за даване на БТР-и на Украйна

Вътрешния министърът трябва да проведе преговори и да подпише споразумение