100-те БТР-а, които България гласува като безвъзмездна помощ за украинската армия, вече започнаха своя път към Украйна. Самите бронетранспортьори се намираха в складовете на МВР, неизползвани никога още от 80-те години на миналия век, когато са били закупени.

Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев в социалните мрежи, който публикува и снимки от началото на логистичната операция. В средата на януари месец министър Тодор Тагарев призна, че БТР-те са все още у нас, тъй като самото им преместване и предаване на украинската армия е скъпо и сложно логистично мероприятие.

БТР-те бяха гласувани с решение на Народното събрание и тръгват след значително закъснение, спорове и съпротива от страна на опозицията. "Възраждане" и БСП бяха категорично против, а и ИТН се намеси с аргументи от типа на това, че на Украйна трябва да се предоставя добра и качествена техника, а по-късно и с това, че машините могат и трябва да се използват от българските въоръжени сили.

В крайна сметка обаче ИТН подкрепиха законопроекта, гласуван със 152 гласа "за" и 57 "против". Гласуваното мина и през вето, наложено от президента Румен Радев

Решението на НС бе гласувано в рамките на Споразумението между българското МВР и Министерство на отбраната на Украйна, подписано в София на 8 август 2023 и в Киев на 13 ноември. 

Депутати искат да си държим БТР на склад, за сме подготвени за дронове от "Али Баба"

Депутати искат да си държим БТР на склад, за сме подготвени за дронове от "Али Баба"

С гласовете на 152 депутати даваме БТР-те на Украйна

Снимка 651932

Източник: Тодор Тагарев/ФБ профил