Горната камара на германския парламент - Бундесратът, ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС на 1 януари.

Представителите на всички 16 германски провинции в Бундесрата гласуваха Закона за ратификация на договора за присъединяването ни към ЕС.

Самото гласуване бе предшествано от кратки изказвания.

Първи думата взе министър-председателят на Долна Саксония Кристиян Вур, последван от министъра по европейските въпроси на Баден-Вюртемберг Вили Щехелен.

В специално изявление еврокомисарят по разширяването Оли Рен приветства днешното гласуване.
"Така вече е завършен ратификационния процес в рамките на целия ЕС. Финализира се процесът по присъединяване на двете страни и аз вече мога да приветствам България и Румъния като нови членки от 1 януари".

И двамата християндемократи отбелязаха напредъка, постигнат от България и Румъния по пътя към присъединяването им.

Министърът по европейските въпроси на Бавария Емилия Мюлер отбеляза приноса на провинцията за присъединяването на България и Румъния и по-специално помощта, оказана в реформата на съдебната система.
Тя изтъкна, че поради дефицитите Бавария е за незабавно въвеждане от 1 януари на предпазни клаузи, но Европейската комисия няма готовност за това.

Въвеждането на предпазни клаузи, според нея, би било от полза за двете страни и би получило одобрението сред европейските граждани на присъединяването на България и Румъния към Евросъюза.

След гласуването в Бундесрата под Закона за ратификация на договора за присъединяването на България и Румъния своя подпис трябва да положи и президентът Хорс Кьолер, с което Германия ще стане последната от 25-те страни членки ратифицирали договора.