Бургас няма да изживее ужаса на Перник. Около това заключение се обединиха присъстващите на извънредната среща относно водната криза в морския град, съобщава БНТ.

В нея участваха екоминистърът Емил Димитров и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В момента се работи по проект за осигуряване на питейна вода от Ахелой и Порой, които са другите два водоизточника в района. Очаква се той да приключи до февруари.

Екоминистърът настоя максимално бързо да се направят връзките между Порой и Ахелой, да се резервират съответните количества, така че догодина "никой да не разбере в бургаския регион, че сме имали проблеми с три години безводие и климатични проблеми".

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Той прогнозира, че до 6 месеца Бургас ще е във водна криза

За целта е изготвен съвместен план със зам. регионалния министър, с кметовете на Бургас и Варна и областните управители.

Димитров посочи, че вече е разписал графика и е наложил известни ограничения от януари.

Варна образно казано ще се лиши малко от водата в Камчия, проявява солидарност, която е изключително голяма, за Бургас, отбеляза екоминистърът.

По негови думи по този начин за няколко месеца в Бургас ще се получи вода, която не е изпратена за Варна. Ще бъде резервирана и вода в Порой, която да стигне за още няколко месеца.

Имаме си разчети и ще приведем в изправност Ахелой, увери Димитров.

Предстои днес да се проведе и извънредна общинска сесия в Бургас по повод евентуалната водна криза.

Граждани притеснени от водна криза по Южното Черноморие

Граждани притеснени от водна криза по Южното Черноморие

Поискаха среща с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков