Граждани поискаха среща с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков заради заплахата от водна криза в региона, съобщи БНТ. Първоначално събитието бе планувано като протест, но премина като мирен разговор за между хората и институцията.

Гражданите се опасяват, че ако не се взимат адекватни мерки и в най-скоро време Южното Черноморие ще премине на воден режим заради проблема със засушаването и сечта край язовир Камчия.

От своя страна областният управител обяснява, че мерки са взети и се работи по план язовирите Порой и Ахелой да захранят Камчия, в който има вода за поне 10 месеца.

Варна и Бургас имат резервни варианти за вода

Варна и Бургас имат резервни варианти за вода

Питейните язовири нямат проблем с ВЕЦ-овете

"Въпросът, който зададохме, след като още в самото начало на годината стана ясно, че ще има водна криза, защо не са се предприели тези действия тогава, за да сме сигурни и спокойни, че сега вече този процес ще е приключил. Не получихме отговор, не са предприети такива действия. Питахме кога ще започнат, Чолаков не знае кога ще започнат", заяви лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Реално ни грози до няколко месеца сценарият с Перник и най-вероятно ще посрещнем новата година на воден режим, което ние не желаем", смята местна жителка. 

"Започнати се процедури по изготвяне на парцеларни планове от ВИК и съответните общини, които парцеларни планове предвиждат свързване на двата язовира към деривацията на Камчия, тоест по тези проекти вече се работи. В ход е и процедура и за прехвърляне на собствеността на самите язовири, за да може да бъде осъществено съответното финансиране", допълва областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. 

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Водни режими грозят много места у нас, ако няма дъжд и сняг