Общинският съвет в Пловдив отказа забраната за бурките, пише "Марица". Предложението на Александър Сиди от "Патриотичен фронт" за забрана на бурките не бе прието на днешната общинска сесия.

Промените в наредбата за обществения ред, които забраняват забулване на лицето, получиха подкрепа само от 15 съветници. Други 12 гласуваха против, а 21 се въздържаха. Сред въздържалите се бяха и съветниците от ГЕРБ.

Преди това Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив" поиска забраната да се отложи, докато се приеме законът, както настояваше и шефката на групата Дани Каназирева. Спас Гърневски произнесе пламенна реч, в която припомни, че Пловдив е прочут като град на толерантността и няма такъв проблем с носене на бурки.

"Не дърпайте дявола за опашката, аз 45 години живея мирно в една махала с роми, турци, арменци, евреи и нямаме проблем помежду си", подчерта бившият кмет. Гърневски разсмя залата като разказа една случка когато някой е припознал в него бившия президент Георги Първанов, въпреки че не е носил бурка.