България е отлично подготвена да бъде член на ЕС. Работим добре и така ще бъде занапред.
Това каза Ернхард Бусек, специален координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.

Бусек акцентира върху необходимостта от по-тясно сътрудничество между държавите в югоизточна Европа.

На въпрос на журналисти докъде са стигнаха нещата с Дунав мост 2 Бусек уточни, че лично се занимава с този проблем от 2002 година.

Все пак има напредък, тече тръжната процедура, въпреки всичко мостът може да бъде построен при съвместните усилия на България и Румъния, защото Дунав не трябва да бъде река, която разделя, а плавателен път, който съединява държавите и народите в Европа.
Същевременно ако се стигне до закриването на някой от блоковете на атомната централа в Козлодуй е необходимо да се потърсят алтернативни енергийни източници, подчерта Бусек.

В тази връзка приветствам споразумението в областта на енергетиката , сключено между държавите от югоизточна Европа.
Сред алтернативнине енергоизточници би могъл да бъде и газопроводът Набуко, започващ от каспийския регион, минаващ през Турция и стигащ до Балканите, посочи Бусек.

Той подчерта приноса на България за мир и стабилност в региона, като това пу думите му позволява на страната да има по-специална роля в бъдещия Съвет за регионално сътрудничество.

В него ще влизат държавите членки на ЕС и т. нар. страни донори - САЩ и Канада.
Очаква се той да започне да действа в средата на 2007 година.

България ще има нови по-големи отговорности, сред които охраната на черноморския басейн, защото е доказала че е страна, на която може да се разчита, категоричен е Бусек.

По думите му инвестициите в България са инвестиции за целия регион.

Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков от своя страна потвърди, че Пактът за стабилност допълва успешно постигнатото от България в областта на регионалното сътрудничество.
Той подчерта, че финансирането на процеса ще се раздели между държавите в региона, ЕК, членовете на ЕС и страните донори.

От 1999г., когато започва да действа Пактът за стабилност, на страните от югоизточна Европа са отпуснати 25 милиарда евро, от които 6 милиарда за инфраструктурни проекти.
Оптимист съм, че всичко ще бъде доведено до успешен край, защото оказването на помощ на страните от региона води към траен мир, демокрация и просперитет, заяви в заключение Ернхард Бусек.