"Български възход" на Стефан Янев ще подкрепят кандидата за премиер Николай Габрвоски, излъчен от ГЕРБ, но няма да подкрепят структурата и състава на проектокабинета на Министерски съвет.

Той напомни от трибуната на парламента, че в началото на 48-то Народно събрание повече от представителите на партиите изразили надежда и своята отговорност пред избирателите си, че депутатите ще решават проблеми и ще предлагат решения в интерес на хората. Диалогът започнал трудно, имало тон на конфронтации, но днес, когато трябва да се гласува съставът на Министерски съвет, вече има резултати от диалога. Но доколко е успял и ни води към решения, пита Стефан Янев, според когото в дадения случай не се дава отговор как ще излезем от политическата криза.

Той поздрави коалицията ГЕРБ/СДС за номинацията на Габровски, като знак за отвореност към гражданското общество. В същото време действията и подкрепата на кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила, ясни принципи кой носи политическата отговорност - дали с коалиционно споразумение или по друг начин, например такива свързани с хоризонта на управление, с пътната карта на приоритетите, кадрово участие, обясни Янев.

Габровски: Искаме редовен кабинет или избори след избори?

Габровски: Искаме редовен кабинет или избори след избори?

България днес е не просто на кръстопът, а пред пропаст, предупреди той