България трябва да излезе от безверието и спиралата от избори, а вниманието на гражданите да бъде насочено към постигане на националните интереси. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски от трибуната на Народното събрание за представянето на структурата и състава на Министерски съвет.

Той изтъкна, че България днес е не просто на кръстопът, а пред пропаст. Накъде ще поеме страната ни, зависи от всички нас, обърна се проф. Габровски към депутатите.

С проектокабинета имаме шанс да се откъснем от конфронтацията, да преминем към експертното, практичното и професионалното. България има нужда от работещо правителство и работещ парламент, като това е най-силната антиинфлационна и антикризисна мярка, категоричен бе проф. Габровски.

По думите му най-голям шанс за съставяне на правителство има днес и сега, а ако го пропуснем, ще останем в ръцете на задкулисните договори и избори, след избори и след избори. Вместо през 2023 г. да се борим с икономическата рецесия, кризата в сигурността, кризата на ценностите и кризата на геополитическата ориентация, ще се хвърлим в поредица от парламентарни избори. Това ли искаме за България и децата си, запита проф. Габровски.

Петков предрече крах на проектокабинета "Габровски"

Петков предрече крах на проектокабинета "Габровски"

Зад опита за съставяне на правителство прозирала невъзможността на ГЕРБ да излезе от изолация

Той поема отговорността за номинацията си за премиер, издигнат от коалицията ГЕРБ/СДС, с убедеността, че бързо трябва да се преодолее разделението, прекратяването на кризите в страната и избягването на каскадата от нови избори.

Проф. Габровски добави, че неговият проектокабинет, ако бъде избран, ще има ясна европейска евроатлантическа насоченост и ще работи за противодействие на хибридна пропаганда и дезинформация, за нуждите на българския гражданин, като приоритет ще са образование, здравеопазване, икономика, социална политика.

Проф. Габровски посочи, че е готов да работи още за бързи и ефективни антикризисни мерки, за спада на инфлацията и за спада на икономическия растеж. Освен това правителството, ако бъде избрано, ще следва разработване на закон за държавния бюджет за 2023 г. с пакет от антикризисни мерки, постигане на консенсус за законодателни промени за правосъдието, ключови реформи по Плана за възстановяване, дипломатически усилия за приемане на България в Шенген, подготовка на бизнеса и на страната за присъединяване на България в Еврозоната, постигане на енергийна независимост, увеличаване на националните отбранителни способности.

Депутатите приеха днес да гласуват кабинета на ГЕРБ

Депутатите приеха днес да гласуват кабинета на ГЕРБ

"За" гласуваха 205 народни представители, "въздържали" се бяха 27

Председателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова представи биографията на всички министри в кабинета "Габровски". Тя счита, че кандидатурата на проф. Николай Габровски е най-достойна, така че той да бъде избран за премиер на България. Атанасова се надява на разум у всички и в ясна сметка, ако кабинетът не бъде подкрепен.

В заключение проф. Габровски разказа от трибуната на Народното събрание Соломоновата притча, като се надява страната да бъде спасена и проектокабинетът да бъде избран.