Бюджет 2017 мина на първо четене в парламента. Той бе приет със 102 "за", 58 "против", 11 "въздържал се". Атака и БДЦ дадоха рамо на макрорамката за следващата година.

До приемането на бюджета се стигна след призив на финансовия министър в оставка Владислав Горанов.

Няма нито една причина, от която да се срамуваме от настоящия бюджет, заяви на финала на скучните дебати Владислав Горанов. Няма нито една грешка в него. Това е бюджетът на българските граждани, те имат нужда от него. Подкрепете този добър бюджет, настоя финансовият министър.

Бюджетът за 2017 година гарантира запазването на едно от най-ниските нива на облагане в ЕС, каза финансовият министър по време на дебатите. Той увери, че няма да се натрупват нови дефицити или да се увеличава дългът.

14,2 млрд. лв. фискален резерв оставя в наследство кабинетът „Борисов 2”
Обновена

14,2 млрд. лв. фискален резерв оставя в наследство кабинетът „Борисов 2”

Това е натрупаният до октомври резерв

БСП критикуваха, че нито едно евро не е влязло в българската икономика. Те са недоволни от замразените плащания.

По време на дебатите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че пред страната стояли предизвикателствата на правителствената криза. Именно затова бил важен бюджетът и в него да има консенсус. Такъв липсвал между системните партии. Понеже това не се случи, ние няма да подкрепим този бюджет, заяви Карадайъ.

Той осъди всяка проява на популизъм в бюджета. По думите му времето изисквало политиците да определят мястото си в системата.

И по време на днешните дебати патриотът Димитър Байрактаров поиска увеличение на минималната пенсия. Това щяло да има ефект върху потреблението.

Всеки вкаран лев в увеличаване на доходите на българските пенсионери носи минимум 3 нови лева в българската икономика, изчислил е Байрактаров. Само това разкрива над 150 хиляди нови работни места и дава ръст на икономиката с около 1,4 %, според патриота. Не било вярно, че в държавата няма пари за увеличение на пенсиите.

Ако мнозинството, което подкрепя правителството, продължи да го подкрепя и в последните му законодателни стъпки, мисля че ще имаме един добър бюджет, който няма да бъде объркан от популистки предложения между първо и второ четене. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по-късно в кулоарите на НС в отговор на въпрос на News.bg дали очаква и на второ четене подкрепа за макрорамката за следващата година.

Имало предложения, които биха могли да се приемат между първо и второ четене, стана ясно от думите на Горанов. Разходите са балансирани оптимално. Със сигурност не бихме подкрепили промяна на данъчния модел, уточни Горанов. Неприемливо било и предложението на патриотите за ръст на пенсиите.

Той е доволен, че са намерени сили в досегашното мнозинство държавата да продължи по пътя си без сътресения. Бюджетът е на българските граждани, докато има данъкоплатци, ще има и бюджет, подчерта финансовият министър в оставка.

Важният дебат сега бил дали ще се промени данъчната система, както настоява левицата. 
За исканията за прогресивно облагане Горанов коментира: "Днес чух, че средната класа щяла да запази облагането си, щели сме да вземаме от богатите. БСП най-добре знаят колко трудно се взема от богатите". И сега богатите плащали повече от бедните. Пропорционалното облагане е най-справедливо, категоричен е министър Горанов.

Той смята, че парите за наука растат. Горанов вярва, че ще успеем да си платим дълга към Русия за АЕЦ "Белене".

Без нас бюджетът нямаше да мине. Това коментира реформаторът Найден Зеленогорски след гласуването на първо четене на парите за 2017-а. Убеден е и в бъдещото сътрудничество между РБ и ГЕРБ.