Депутатите се скараха по време на първото гласуване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина.

Очаквано първите остри коментари относно подготвения бюджет от финансовия министър Асен Василев направиха от опозицията. "Не може да има диктатура на "Продължаваме промяната" в здравеопазването", каза Гроздан Караджов от "Има такъв народ".

Според него сглобката ще загуби в един момент и е крайно време депутатите от мнозинството да си научат урока. Не продължавайте да смятате, че някои е длъжен да краде 8 млрд. лв. за здравеопазването и да сте единствената врата за вход и изход към фармамафията, обърна се Караджов към управляващото мнозинство в пленарната зала на Партийния дом. 7.

И бюджетната комисия бламира проектобюджета за здраве

И бюджетната комисия бламира проектобюджета за здраве

Зелена светлина обаче получи бюджетът на Държавното обществено осигуряване

Депутатът и председател на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски пък обвини ИТН, че с техните гласове избрали подуправителя на НЗОК Момчил Мавров.

Александър Симидчиев от ПП-ДБ защити бюджета и заяви, че е рекордно увеличен и няма драматични промени в него. Бюджетът предлага повече извънболнична помощ и повече профилактика. Добре е да помислим малко, а не да се замерваме с кал и да си мерим на кого е по-голяма реториката, призова Симидчиев. ПП-ДБ ще подкрепят бюджета на НЗОК за 2024.

Симидчиев призова депутатите, които мислят трезво и за здравеопазването в България да подкрепят бюджета, а вече между първо и второ четене да се направят съответните промени.

Васил Пандов от ПП-ДБ посочи, че с бюджета за здраве се продължават реформите в здравеопазването в първичната извънболнична помощ, която се увеличава с 25% и специализираната извънболнична помощ, която също се увеличава. Другото ново, което се предлага е осъществяване на прегледи и диференцирано заплащане на прегледи по основните заболявания в населени места, в които няма разкрити лечебни заведения за извънболнична помощ.

От парламентарната група на "Възраждане" пък обявиха, че няма да подкрепят бюджета за здраве за следващата година с аргумент, че не виждат промените в здравеопазването. В бюджета няма никакви промени, но ще има доволни - вносителите и търговците на лекарства, коментира депутатът Димо Дренчев.

Председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов обяви, че формацията на Бойко Борисов ще подкрепи бюджета.

Здравният министър проф. Христо Хинков също взе думата. Той не може да разбере защо депутатите се съпротивляват на бюджета на НЗОК, който бюджет е един от най-добрите. Бюджетът е структуриран в посока извънболнична помощ, за да може постоянно да се излезе от хватката на болничната помощ и хоспитализация. НЗОК и бюджетът нямат нищо общо с проблемите на здравеопазването, с изключение на едно - че НЗОК трябва да намери сили и да отказва сключване на нови договори за клинични пътеки с нови болнични заведения.

"Ако се приеме бюджетът на НЗОК за 2024 г. ще има едно постепенно подобряване на състоянието на здравеопазването", смята проф. Хинков.

В крайна сметка депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2024 г. със 142 гласа "За", 60 гласа "против" и без въздържали се. Бюджетът мина с гласовете на депутатите на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК

Предвидените приходи и трансфери са в размер на 8 163 353 100 лв.