ГЕРБ не подкрепили бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 година не защото са против фискалната рамка за здраве, а поради няколко точки от преходните и заключителни разпоредби, които будят опасения, коментира в парламентарните кулоари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Първата такава точка забранявала разкриването на нови болници и клинични пътеки за 2024 година, но най-притеснително било, че обществените поръчки за лекарства като онкологични такива например, преминавали от принципала - т.е. Министерството на здравеопазването, в Здравната каса.

"Това е проблем, ние сме гласували и за министъра, имаме доста резерви... Но си сдържахме на думата и гласувахме за шефа на касата. И искаме министъра да си носи пряка политическа отговорност, смятам, че това е нормално", заяви Борисов, уточнявайки обаче, че това не значи, че ГЕРБ искат оставката на здравния министър Христо Хинков, а просто неуредиците да бъдат изчистени.

Председателят на ГЕРБ коментира косвено и думите на премиера Денков, че партиите, които не са подкрепили бюджета за здраве (ГЕРБ и ДПС основно), поставяли под риск здравето на хората. "Нищо не бламираме, точно обратното", посочи той и добави - преди второ четене ГЕРБ ще подкрепят градивни идеи в пленарна зала.

Ако се говори за риск за здравето на хората, то да се види как хората в София "се изпотрошили" по заледените улици в последните дни, призова Борисов.

Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия

Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия

"За"гласуваха четирима, петима бяха "против", а с "въздържал се" гласуваха деветима