След като Комисията по здравеопазването в НС не прие проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), това направи и другата основна комисия - тази по бюджет и финанси.

Българският лекарски съюз смята, че посоката, която следва бюджета на НЗОК, продължава тенденция за увеличаване на тежестта на доболничната помощ, което е позитивно, като подкрепя проектозакона, отбеляза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков съзря обаче дефицити по отношение на финансирането на денталната медицина. В годините от 2003 до 2018 бюджетът на НЗОК предвижда около 5% за дентално здраве, но след 2018 година този процент започва рязко да пада, отбеляза той и настоя за връщане на 5-те процента финансиране и то като начална база за следващата година.

Бюджетът на НЗОК получи подкрепа и от Българския фармацевтичен съюз.

Омбудсманът със забележки по бюджета за хората от уязвимите групи

Омбудсманът със забележки по бюджета за хората от уязвимите групи

Диана Ковачева откроява няколко сериозни проблема

Като позитив омбудсманът Диана Ковачева отчете увеличаването на парите за здраве, но попита - дали повечето пари ще доведе до реално подобряване на достъпа до здравеопазване.

2,23 млрд. за лекарства в сравнение с 1,260 млрд. за това перо преди две години се предвиждат в бюджета на касата, посочи Тошко Йорданов от ИТН и попита - на какво се дължи това увеличение? Освен това - защо, попита депутатът, се предвиждат 156 милиона за ковид ваксини, с каквито и без това България разполага в излишък и дори се налага да унищожава поради ниския интерес към ваксинацията.

Тристранката не хареса Бюджет 2024

Тристранката не хареса Бюджет 2024

Най-харесан беше бюджетът на Здравната каса

Илко Гетов, заместник здравен министър, посочи, че що се касае до повечето пари за лекарства, че увеличението се дължало на увеличаването на броя на терапиите, поемани от касата.

А в 156-те милиона по ковид линия са включени и разходи, които наши граждани правят за лечение в чужбина, като за ковид ваксини от тази сума са предвидени едва 2 милиона, добавиха от здравното ведомство.

Дават се повече пари за здраве, което е положително, но БСП няма да подкрепи бюджета на НЗОК, защото в него липсват реални реформи като например такива, насочени към закриването на лечебни заведения в малките населени места или пък липсата на определени лекарства в аптечната мрежа, отбеляза на свой ред Румен Гечев от "столетницата".

Здравната вноска няма да се увеличава

Здравната вноска няма да се увеличава

Тя остава 8%

В крайна сметка за финансовата рамка за здравната каса гласуваха от само 5-ма от ПП/ДБ, против се обвиха от БСП, "Възраждане" и ИТН, а ГЕРБ и ДПС се въздържаха. Сега думата ще имат депутатите в планарна зала.

В проекта са предвидени са 8 163 353,1 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 7 958 809,6 хил. лв. Общо разходите за 2024 г. са в размер на 8 163 353,1 хил. лв. - с 1 136 139,5 хил. лв. повече спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за настоящата година. Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 7 630 931,4 хил. лв., което представлява ръст с 16,4 %. Предвижда се Министерството на здравеопазването ежемесечно да предоставя трансфер към бюджета на НЗОК в общ годишен размер на 173 766, 9 хил. лв. за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

АИКБ иска да види бюджет срещу реформи в папките на Асен Василев

АИКБ иска да види бюджет срещу реформи в папките на Асен Василев

Работодателите искат увеличаване на пенсионната възраст ускорено

Зелена светлина обаче дадоха болшинството депутати за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Сред политиките в него е увеличение на минималната пенсия по т.нар. "швейцарско правило", т.е. обвързано с ръста на инфлацията, което в конкретика от Нова година ще е с 11% или 57,53 лева до нива от 580,57 лева.

Вдига се на 107,14 лева максималното обезщетение за безработица, скача и максималния осигурителен доход - на 3750 лева. Скача и минималната работна заплата, която по закон вече ще е 50% от средната - на 933 лева. Скачат и пенсиите за инвалидност и социалните такива, вдовишки добавки и др. Предвидено е и фирмите вече да плащат само 2 дни от болничните на служителите си.

Вдигат тавана на подпомагането за безработица в проекта за бюджет на ДОО

Вдигат тавана на подпомагането за безработица в проекта за бюджет на ДОО

Предлага се увеличение от сегашните максимални 85,71 лева до 107,14 лв. дневно

Като цяло общо за пенсии за 2024 година е предвидено да бъдат дадени 21,606 милиарда лева.

"За" бюджета на ДОО гласуваха от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, а "против" се обявиха от БСП и "Възраждане".

Асен Василев не вярва президентът да наложи вето върху Бюджет 2024
Обновена

Асен Василев не вярва президентът да наложи вето върху Бюджет 2024

Сериозна дискусия очаква на второ четене, където ще гледат точка по точка