Омбудсманът Диана Ковачева отправи препоръки към бюджета за хората от уязвимите групи.

Становищата ѝ са базирани на жалбите на гражданите до институцията.

В Законопроекта за държавния бюджет за догодина общественият защитник посочва, че актуализацията на размера на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, е дълго чакана стъпка и предвиденото увеличение на средствата ще бъде голяма подкрепа за семействата на децата с увреждания. Обръща обаче внимание на необходимостта от въвеждане на механизъм за автоматичното актуализиране на помощите.

Друг сериозен проблем, който не намира решение в Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. според нея е размерът на данъчните облекчения по чл. 18 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Определените 7 920 лв., с които се намалява сумата от годишните данъчни основи за лица с 50 и с над 50% намалена работоспособност, не са актуализирани от 2008 г.

Омбудсманът посочва и друг проблем - оставянето на гарантирания минимален доход като основа за определяне на размера на целевата помощ по чл. 18 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Според нея липсата на изменение в нормативния акт създава усещане за неравно третиране и за неглижиране на потребностите и правата на уязвимата група.

Ковачева подчертава и че за поредна година няма актуализация на месечната помощ за отглеждане на близнаци, която остава 75 лв., както и на размера на еднократната помощ за близнаци - 1 200 лв.

Вдигат тавана на подпомагането за безработица в проекта за бюджет на ДОО

Вдигат тавана на подпомагането за безработица в проекта за бюджет на ДОО

Предлага се увеличение от сегашните максимални 85,71 лева до 107,14 лв. дневно

По Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина омбудсманът отбелязва, че направените стъпки в проекта са в правилната посока, но дори с това минимално увеличение няма възможност за приближаване до жизнения минимум и необходимия реален ръст на доходите.

Докато повишаването на минималната работна заплата и минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица е предложение, което е необходимо и трябва да се направи, то увеличението на пенсиите само по чл. 100 от КСО, заложено като прогноза за следващите три години, за съжаление, не решава проблема с ниския им размер и непрекъснатото намаляване на покупателната способност на хората в пенсионна възраст, категоричен е общественият защитник. Ковачева предлага за решаване на проблема с ниските пенсии да се преизчислят всички пенсии на база средноосигурителния доход за предходната година.

В становището се допълва и че стажът, придобит от хората с увреждания след датата на инвалидизиране, не се взема предвид за придобиване на право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

Омбудсманът настоява и за ускоряване възобновяването на полагащите се пенсии на гражданите.

Според Ковачева предложеното нарастване на максималния осигурителен доход от 3 400 лв. на 3 750 лв. се предлага без ясна формула. Тя е на мнение, че неговият размер трябва да се разглежда във взаимовръзка със средния осигурителен доход, увеличаването на минималната работна заплата и размерите на минималната, средната и максималната пенсия.

Общественият защитник категорично не подкрепя запазването на размера на минималното парично обезщетение за безработица. Ковачева изтъква, че безработните лица и тези, получаващи парични обезщетения, са една от групите с най-висок социален риск, предвид ниските доходи. Поради тази причина тя не подкрепя и запазването на минималния дневен размер на обезщетението за безработица - 18.00 лв.

Бюджет 2024 - на ръба на дефицита и без буфери

Бюджет 2024 - на ръба на дефицита и без буфери

Големият дефицит върви с големи дългове, предупреждава Владислав Горанов

Тя определя като положително решението минималният размер на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст да е равно на размера на минималната работна заплата, но е обезпокоена от факта, че това решение не е било закрепено като законов принцип. Ковачева настоява то да бъде включено в Кодекса за социално осигуряване, където да се определи, че минималният размер на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, а също и обезщетението за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се изравняват с размера на минималната работна заплата. По този начин актуализирането на обезщетенията ще следва ръста на минималната работна заплата.

Омбудсманът настоява и еднократната помощ при смърт на осигурено лице, която се запазва в размер на 540 лв., да се осъвремени според размера на инфлацията.

Относно Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса омбудсманът подчертава, че заложеното увеличение на средствата за здраве с 1,136 млрд. лева е положителна стъпка. Това обаче не водело до съществено подобряване на достъпа на гражданите до здравеопазване. Посочва и че предвиждането на повече средства не е придружено от план за реформа.

Запазват се лимитите в извънболничната и болничната помощ, а подобен вид ограничения според Ковачева са предпоставка за нарушаване на правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, както и правата на изпълнителите на медицинска помощ, и следва да отпаднат.

Радев готов за вето над Бюджет 2024, ако не озаптят Асен Василев

Радев готов за вето над Бюджет 2024, ако не озаптят Асен Василев

Разпродаването на поземления фонд е недопустимо

Отбелязва се, че в институцията постъпват жалби и сигнали, които показват сериозни проблеми в лекарствоснабдяването и достъпа до лекарства, включително липсата или недостига на медикаменти в аптеките.

В становището се посочва, че лекарствените продукти за лечение на острите заболявания при деца в извънболничната помощ не се заплащат от НЗОК, което поставя деца, най-вече от уязвими групи, родителите на които не разполагат с необходимите за закупуването им средства, в риск и невъзможност детето им да проведе своевременно предписаното му лечение. По тази причина Ковачева настоява лекарствата да бъдат поети от НЗОК.

Липсата на достатъчно средства за профилактични прегледи, изследвания и акушерската помощ за здравно неосигурени жени, нарушава техните права и правата на техните деца, допълва омбудсманът.

Според нея в проектозакона не са предвидени достатъчно средства за лечение в страната или в чужбина на деца и възрастни, както и за заплащането на медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба, диетични храни за специални медицински цели и лекарствени продукти при деца.

Ковачева препоръчва изследването на костна плътност и разчитането му ("Остеоденситометрия и интерпретация") да бъде безплатно за всички жени след менопауза, както и за мъжете сред определена възраст, предвид социалната му значимост и тежестта на възможните усложнения.

Настоява и издаването на извинителна електронна бележка за отсъствия на ученици по здравословни причини да се заплаща от НЗОК.