Никой не иска да ни приема в Еврозоната. Това заяви социалистът Румен Гечев по повод Бюджет 2020. По мнението му в макрорамката за следващата година няма заложени мерки срещу евентуална нова икономическа криза.

Най-добрата подготовка срещу кризата са инвестиции в адекватни сектори на икономиката, така че тя да бъде подготвена, убеден е той. Няма никакви анализи при евентуална криза къде бихме могли да пренасочим българския износ и респективно от къде да подобрим българския внос, по мнението му. Ние нямаме никакви алтернативни варианти, защото, ако има нова криза, експертите сочат, че тя най-вероятно ще избухне в Европа този път и причината ще бъде дебалансираната Еврозона, заяви червеният депутат.

През 2020 г. идва икономическа криза, предупреждават икономисти

През 2020 г. идва икономическа криза, предупреждават икономисти

363 лв. ще е линията на бедност догодина

Според него ситуацията за страната ни не е добра, тъй като външнотърговският ни оборот е с ЕС. Затова трябва да имаме алтернативни варианти за внос и износ към нововъзникналите и бързо развиващи се пазари на Китай, Индия, Русия, Виетнам. Аз не виждам никаква подготовка на българското правителство за такава ситуация, посочи Румен Гечев. Според него въпросът за икономическата криза не е дали, а кога. За да отговорим на потенциална икономическа криза не трябва да правим балансиран бюджет, както твърди финансовият министър Владислав Горанов. Бюджетът трябва да е умерено дисбалансиран в рамките на ограниченията на ЕС, категоричен бе социалистът. Другите членки имали такъв умерено дисбалансиран бюджет в рамките на 1-2%.

Развиващите се страни се готвят за кризата, като си преструктурират инвестициите и по-силно се намесва държавата в икономическото развитие. Винаги в навечерието на криза или излизане от криза това е азбучно правило, което ние не виждаме в бюджет 2020, предложен от ГЕРБ, заяви социалистът. Той предизвиквал притеснения и ирония у всеки разумен икономист. Ако се следва логиката на ГЕРБ, не трябвало да се вземат кредити.

Поетично съгласие и изненади за опозицията в бюджета на НЗОК

Поетично съгласие и изненади за опозицията в бюджета на НЗОК

Мнозинството прие идеята за 6 млн. лв. повече за извънболнична помощ

Той даде следния пример: "Иван е взел заем, изплаща заем, има работа, в следващите 30 години има заем, но живее в един хубав мезонет. Стоян няма никакви заеми, но се рови в кофите за боклук. Кой е в по-стабилно финансово състояние? Този, който изплаща мезонета и живее в него в остатъка от живота си или този, който няма никакви задължения, но краката му стърчат от кофата за боклук?".

Няма страна по света, която да живее и работи без кредити, въпросът е това да става разумно, е мнението на червения депутат. Той поясни, че не трябва да се следва гръцкият модел или на другите държави, които са затънали в дългове. Гечев недоумява на какво основание финансовият министър обявява, че от 1 юли ще влизаме в чакалнята на Еврозоната - банковият съюз. Никъде няма такова решение, отсече Румен Гечев. Той имал лични разговори с министъра на финансите на Германия, както и с други европейски министри, които казали, че в момента водещите страни на Еврозоната нямали никакви намерение да приемат страната ни в клуба на богатите. Никой не ни иска в никаква Еврозона, обясни Румен Гечев. Пиар било влизането ни в чакалнята. По мнението му няма да видим Еврозона и Шенген заради безхаберието и корупцията.

Влизаме в чакалнята за еврозоната до средата на 2020 г.

Влизаме в чакалнята за еврозоната до средата на 2020 г.

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка

Бюджетната комисия на парламента одобри на второ четене държавната финансова рамка за следващата година, като размерът на майчинските остана същия, минималната работна заплата става 610 лв. Минималният осигурителен праг на земеделските производители и на тютюнопроизводителите се увеличава с 20 лева и става 420 лв. От 1 юли догодина минималната пенсия да бъде 250 лева месечно.

При разглеждането на второ четене на закона за държавния бюджет за 2020 г. бе прието да се осигурят допълнителни 5 млн.лв. за повишаване на Агенцията за социално подпомагане през следващата година. Припомняме, че социалните работници протестираха символично за един час тази седмица. Така от следващата година заплатите ще бъдат увеличени с 15 процента вместо заложените 10 на сто.

Парламентарната бюджетна комисия реши изненадващо, че от догодина ще се провежда видеонаблюдение във всички данъчни складове, а не само за операторите на петролни продукти.

Ресорната парламентарна комисия също така реши, че местата за краткосрочно настаняване ще подлежат на регистрация, а не на категоризация. Достъпът до онлайн платформите ще може да се ограничава при тежко нарушение от 14 до 30 дни.

За нов регламент за имотите в онлайн платформите за туризъм настоява асоциация

За нов регламент за имотите в онлайн платформите за туризъм настоява асоциация

Идеята за регистрацията на имотите не била изяснена

Парламентарната бюджетна комисия даде едномесечен срок от обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване да бъде решено каква част от отсъствието по болест да плаща работодателят.