Да се създаде нов регламент за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации, който да бъде изготвен от работна група в широк формат.

За това настояват от Българската стартъп асоциация, като призоваха да бъде оттеглено сегашното предложение за регламентиране на дейността, съобщава БНР.

Според представителите на асоциацията идеята за регистрация на имотите не е изяснена, а предложението за категоризацията им неизпълнимо.

Чрез диалог с всички заинтересовани страни, България има шанса да бъде първата страна, която да създаде качествена регламентация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации и тя да послужи за модел и на други държави, заявиха от Българската стартъп асоциация.

Закриват онлайн платформите за настаняване при четири нарушения
Обновена

Закриват онлайн платформите за настаняване при четири нарушения

Менда Стоянова уверява, че потребителите няма бъдат засегнати

От там настояват за дигитализация и осъвременяване на критериите за туристическа дейност, софтуерна интеграция на платформите към НАП, промяна на критерии за сертификация на туристически обект, както и пазарна свобода на качеството на туристическите обекти.

Месечният оборот от краткосрочно отдаване на имот през една от платформите за резервация за настаняване възлиза на 7 млн. лв. В нея се предлагат около 10 000 имота за цялата страна.

Средната годишна заетост е 56%, а месечният приход от апартамент е 465 евро, сочат данните на Българската стартъп асоциация.

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Предлага се въвеждане на категоризация и за имотите, отдавани под наем чрез е-платформи