Страната ни да има антикорупционен орган, който да разследва за конфликт на интереси и хората по високите етажи на властта.

С това се съгласи парламентарната бюджетна комисия, която прие на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Задачата на този закон, известен още като „Закон за корупцията" с автор Меглена Кунева, е да се създаден нов орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията, който да проверява имуществените декларации на хората на висши държавни длъжности и евентуално да установява  конфликт на интереси.

Погледът на този антикорупционен орган ще бъде насочен към имотите, пътуванията, движимите имущества на родните политици.

Въпросното бюро за предотвратяване на корупцията ще има председател и заместник председатели. Председателят ще се предлага от Министерски съвет и ще се утвърждава от президента. За това къде има корупция и има ли такава органът ще се отчита пред Народното събрание.

Този закон има за задача превенция, но не беззъба превенция", защити закона пред депутатите вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева. Тя увери още, че така написан законът може да се прилага с цялата му смелост и никой да не си позволява да влиза в конфликт на интереси.

„Законът има за цел да установява конфликт на интереси, но и да преодолява конфликт на интереси", обясни още вицепремиерът.

Тя обърна внимание и на това, че обект на проверка от този антикорупционен орган ще са хората на висши политически и държавни длъжности, хората, подложени на корупционен риск, както и всички служители, които имат достъп до публични финанси - например директори на болници, ректори на университети.