"Мярката от 120 лева добавка към пенсиите беше одобрена да остане за месеците октомври, ноември и декември. От 25 декември трябва да влезе преиндексирането, преизчисляването на пенсиите, с минималната пенсия и максималната пенсия, както и добавките за бедност".

Обяснението какво точно са гласували депутати от бюджетната комисия обясни пред журналисти служебният финансов министър Асен Василев. Заседанието беше извънредно, след като в пленарна зала втори ден поред депутатите не могат да се разберат по актуализацията на бюджета на ДОО.

Депутатите се спънаха в актуализацията на бюджета

Депутатите се спънаха в актуализацията на бюджета

Ивънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси

По думите му вчера парламентът приел една мярка от 120 лева, която е за месеците октомври, ноември и декември, да продължи като помощ. Отделно парламентът вчера пак приел индексация на пенсиите, както било предложен от служебния кабинет, след което и промяна на минималната пенсия на 370 лева и максимална пенсия от 1500 лв., както и да се преизчислят всички пенсии с коефициент 1.35, обясни Василев. Индексацията остава за 25 декември.

Реално остават на същото ниво хората, посочи Асен Василев.

Ако се приеме в зала това, което комисията прие, това е допълнителен разход над този, който беше предвиден в първоначалния внесен проект от 115 млн. лв., които могат да бъдат покрити от идентифицираните допълнителни приходи. Има около допълнителни 300 млн. лв. идентифицирани като приход за покриване на този разход, подчерта Василев.

Той посочи, че кумулативните мерки също били смятани и предложени на комисията. БСП гласува за тях и там допълнителният разход за бюджета е в размер на 571 млн. лв., а не на 115 млн. лв. Това също ще бъде внесено в зала, за да се гласува, каза още Асен Василев.

Нинова обвини партиите и в саботаж на актуализацията

Нинова обвини партиите и в саботаж на актуализацията

С 453 млн. лв. не може да се взриви бюджета, убедени в БСП