Някои умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета - това протакане е цял ден, с почивки, с извънредни заседания, абсолютно излишно, но има умисъл. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на трибунка в Народното събрание.

БСП ще продължат да гласуват за решенията си, държат на тях и няма да отстъпят от исканията си - 120 лева за всеки пенсионер и 370 лева минимална пенсия. Разликата в тези решения както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство е 453 млн. лв. Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът, е несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение, категорична бе Нинова.

По думите ѝ ясни са параметрите - 120 лева помощ, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет, но въпросът бил откъде да дойдат 453 млн. лв. Нинова е убедена, че средствата могат да дойдат само от повишена събираемост на приходите - само към юни, те са 3.3 млрд. лева повече.

Депутатите се спънаха в актуализацията на бюджета

Депутатите се спънаха в актуализацията на бюджета

Ивънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси

"Важно е какви приоритети ще си поставим и изобщо да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите. Това бяха Бойковоборисовски похвати - противопоставяне на различни съсловия и управлявай", подчерта Нинова.

Тя увери, че има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва са вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне на българското общество, посочи Нинова.

Корнелия Нинова призова партиите за спокойствие, разум и отговорност. Ако партиите на протеста продължават така, не просто ще взривят бюджета, а няма да има актуализация. Тогава да се сърдят на себе си, но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля на БСП, коментира тя.

Скандал в НС за бюджета и каручката на пенсиите

Скандал в НС за бюджета и каручката на пенсиите

Тома Биков: Няма как да подкрепим, след като ни наричате мафиотска структура

БСП не искат да натрапват свои решения, а искат да помогнат. Пет пъти правим алтернативен бюджет през последните години и то на Борисовите бюджети, които били тукорими и тежки, добави Нинова, според която просто трябва желание и спокойствие. "Ще хвърлят държавата в тежка криза, но искаме още отсега да се знае кой, къде и с какви позиции е в този труден момент за България", настоя Нинова.

Нинова припомни отново, че докато са държали третия мандат, са поканили партиите на протеста на разговор освен за мнозинство за редовно правителство и за актуализацията на бюджета, и са им отказали.

"Абсолютно отговорно разбираме, че актуализацията на бюджета трябва да има, и не можем да оставим хората на прага на три кризи, подчерта тя.

Тя определи случващото се в Народното събрание с актуализацията на бюджета на ДОО като липса на решения, взаимни обвинения, плаващи мнозинства и хаос. Какво се случва днес - прави се опит да се отстъпи от решенията, да се заобиколи парламентаризма и те да се преработят.

Депутатите се объркаха пак какво и как са гласували

Депутатите се объркаха пак какво и как са гласували

След прегласуване на предложение на ДПС