БЗНС изрази категоричен протест срещу използване на език на омразата от страна на бившия секретар по външната политика на президента Румен Радев - Николай Милков, който сега е номиниран за посланик на България в Париж.

"БЗНС изразява възмущението си от публичното поведение и използвания език на омразата от номинирания от Радев бивш президентски секретар по външна политика за български посланик в Париж. На 17 декември по повод декларация, приета от ръководството на БЗНС за стагнацията в отношенията между Република Северна Македония и България, Николай Милков - с биография на дипломат от кариерата, висш ръководен кадър по времето на тройната коалиция в МО и акостирал в екипа на Радев като негов секретар, си позволи публично да обижда Българския земеделски народен съюз.

Използвайки като повод декларацията, без да обсъжда съществото й, той по най-яростен начин очерни и опетни с язвителен тон политическата памет и история на БЗНС. Безочливо се подигра на идеите и ценностите, които изповядват няколко поколения българи, като нарече в социалните мрежи БЗНС "политическо недоразумение". Очевидно дълбоката неприязън към най-старата и демократична организация в България - не само към нейния лидер, но и към членовете й, е характерна емблема за политиката на Румен Радев и червените му секретари. Политическото противоборство между БЗНС и БСП, както и червеният им президент, има исторически и съвременни политически измерения." - се казва в официална декларация на БЗНС.

От партията посочват, че независимо от всичко от лицата на дипломатически длъжности се изисква национално представително поведение:

"Публичните дипломатически длъжности обаче изискват национално представително поведение. Един съвременен дипломат не може да използва език на омразата срещу съществуваща демократична политическа партия, каквато е БЗНС, дори и за да угоди на Радев БЗНС е изключително разтревожен и алармира гражданското общество и институциите в страната, че порочните практики на лобизъм на Румен Радев при назначаването на български дипломати продължават. Питаме се с безпокойство нима е редно това? След като наскоро Радев отказа да назначи бившия външен министър и уважаван атлантик Даниел Митов за посланик в Румъния, днес той е издигнал човек с угодни за него политически убеждения."

Радев освободи секретаря си по външна политика Николай Милков

Радев освободи секретаря си по външна политика Николай Милков

Милков има ново назначение

"БЗНС припомня, че настоящите секретари и бивши служебни министри на Румен Радев бяха впрегнати в политическа поръчка да дискредитират атлантическата политика водена от Николай Ненчев в МО. В ролята си на защитници на руските интереси Радев и секретарите му бяха отявлени лобисти за оборудването на армията ни със самолети "Грипен". Косвено защитаваха старите руски МиГ-ове, а вече в качеството си на президент Радев дори направи опит да повлияе, за да бъдат свалени санкциите срещу Русия. Припомняме тази хронология, за да изобличим поредния му скандален избор в лицето на Николай Милков, и питаме: Докога Радев ще използва ресурсите на българската държава и дипломация, за да обслужва близки до него интереси на бизнесмени (за което беше арестуван друг негов секретар) и на чужди държавни политики? БЗНС остро осъжда позицията и езика на кандидата на Радев за посланик в Париж. За нас е недопустимо да премълчим и да толерираме гаврата с паметта на жертвите, дадени във времето от нашата организация в името на българската независимост и демокрация. От гледна точка на морала и ценностите на БЗНС е възмутително човек с поведението и убежденията на Николай Милков да представлява България във Франция - републиката, избавила от смърт и червени репресии и много земеделци. Републиката, възпитала братята Петко и Никола Петкови! Републиката с народ, създавал комитети, за да спасява николапетковистите от убийците на БКП - партията, към чийто наследник днес са пристрастни Радев и Милков. Републиката, която категорично осъди зверството срещу лидера на БЗНС Никола Петков! БЗНС призовава оторизираните български институции да преразгледат номинацията на Николай Милков за посланик в Париж! Прилагаме копия от дискусията в социалните мрежи." - се казва още в позицията на земеделците.