БЗНС категорично се противопоставя на ремонтирането на паметника на съветската армия в столицата с държавни средства - софийската областна администрация вече реши да задвижи процедура за получаване на 390 хиляди лева от държавния бюджет за ремонтните дейности.

От партията напомнят, че през 1944 г. България е окупирана от съветските войски и подчертават, че наличието на подобен монумент в центъра на столицата ни е позорно за страната ни.

"И до днес това е най-големият по размерите си паметник в столицата на европейска България. Според нас обаче това е скандално и позори цялата българска нация!" - се казва в официална позиция на партията.

От БЗНС напомнят, че още през 1993 г. Столичният общински съвет е взел решение за демонтирането на този паметник, което не е отменено и е в сила.

"Ако служебното правителство на Румен Радев се заеме с ремонта и възстановяването на паметника на позора, това не само ще е ясен знак за погазването на уреденото по конституционен ред местно самоуправление, но и ще покаже, че правителството не разглежда България като суверенна държава!" - категорични са от земеделската партия.

"Трябва ли да припомняме, че Съветският съюз подпомага нацистка Германия с ценни суровини и горива, които ѝ позволяват да завладее голяма част от Европа? Че след хитлеристкото нашествие в Съветския съюз, докато се водят битките при Москва, Сталинград и Курск, СССР поддържа дипломатически отношения с България. Че по онова време в София властта се поема от правителство на изявени антинацисти, които за разлика от БКП още през февруари 1941 г. са се противопоставяли на всякакъв вид сътрудничество с Хитлер, но когато това правителство извежда страната ни от Тристранния пакт, Сталин ни обявява война? Че макар България да обявява война на нацистка Германия и да е готова да изпълни всички искания на Москва, Съветският съюз отказва да сключи примирие и Червената армия вероломно нахлува в страната ни?" - се казва още в изявлението.

"В този смисъл Червената армия (както се е наричала тогава) е агресор - тя не е и не може да се приеме за освободител. Затова и не е достоверно да се твърди, че българският народ е увековечил своята "благодарност" към нея в паметник! Ето защо ние от БЗНС категорично се противопоставяме на заделянето на държавни средства за ремонт на този позорен паметник!" - заключават от БЗНС.

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Докато не се ремонтира трябва да се забрани достъпа

През седмицата районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков отправи молба към гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват да се приближават до паметника, по-известен на софиянци като МОЧА, тъй като конструкцията вече е опасна. Поискано е и от общинския строителен контрол към Столичната община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на събития от всякакъв вид.

Срещу отделянето на държавни средства за паметника се обявиха и от коалицията Национално обединение на десницата, включваща КОД на Петър Москов и "Републиканци за България" на Цветан Цветанов 

"Национално обединение на десницата" се противопоставя с всички средства на ремонт на МОЧА

"Национално обединение на десницата" се противопоставя с всички средства на ремонт на МОЧА

Подобно действие било дълбоко нередно, в противоречие на демократичните ценности

Припомняме, преди дни банкерът Мартин Заимов бе задържан заради замазване на надписа на Паметника на съветската армия. Това привлече вниманието на обществеността.

От години паметникът става обект на изява на  улични творци, но и на израз на политически убеждения.

През 2018 г. младеж беше нарисувал протестен надпис върху него. През тази година ВКС окончателно го оправда.

Беше създадено и движение, което призовава за премахване на паметника. През май т.г. група политици и граждани започнаха инициатива за демонтиране на паметника. Новината съобщи Горан Благоев от "Републиканци за България". Средствата за премахването му се събират в момента.

След това софийски социалисти се обявиха за опазването на МОЧА, въпреки легитимното решение на Столичния общински съвет.