България подкрепя приятелска Молдова в евроинтеграционния процес. Това е уверил президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Кишинев, съобщават от "Дондуков" 2. Плевнелиев подчертал, че страната ни ще продължи с готовност да споделя опита си в тази област.

По думите на Плевнелиев страната ни е преминала през всички болезнени етапи, но днес българските граждани пътуват свободно, икономиката нараства, преките чуждестранни инвестиции се увеличили многократно. Росен Плевнелиев е отправил призив молдовските власти да бъдат открити и да търсят българския опит.

Росен Плевнелиев също е получил уверение, че Република Молдова остава решена да продължи пътя към евроинтеграция. Ще бъдат положени амбициозни усилия през следващите две години да изпълни критериите за членство, независимо дали Евросъюзът ще бъде готов да приема нови членове.

Росен Плевнелиев е обсъдил напредъка на Молдова по пътя към интеграция с Европейския съюз с премиера на Молдова Павел Филип и с председателя на парламента Андриан Канду. Тримата са разговаряли и за ситуацията в двете страни след провелите се на 13 ноември президентски избори и перспективите за сътрудничество в редица области от взаимен интерес.

По време на разговорите държавният ни глава е подчертал необходимостта от извършването на необходимите тежки реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията, облекчаването на условията за малкия и средния бизнес, реформа на банковия и финансовия сектор, укрепване на регулаторите, които да гарантират равнопоставеност на стопанските субекти, и редица други.