"Окупацията не е освобождение!", "Сталин не е освободител", "Освобождение? Не, нагла окупация".

С такива плакати, но отвън бе открита изложбата в сградата на Руския информационно-културен център, която предизвика дипломатическия скандал между двете държави миналата седмица. За откриването изложбата вече носеше и ново заглавие, различно от "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". 

Протестът пред Руския информационно-културен център бе организиран от БЗНС, чийто лидер Николай Ненчев потвърди категорично, че "окупацията не е освобождение". 

Петър Стоянов: Разделението на нацията е основната последица от 9 септември 1944 г.

Петър Стоянов: Разделението на нацията е основната последица от 9 септември 1944 г.

"Идеалът се е превърнал в алиби на убийствата", смята той

"Защо не обявихте война през септември 1944 г.", "Окупацията не е освобождение", "Сталин не е освободител", гласят част от транспарантите.

Капитан, първи ранг от запаса Васил Данов коментира пред news.bg, че подобни изложби и идеологически тези не са издигнати дори и по времето на Тодор Живков дори, тъй като тогава тезата е, че социалистическата революция започва от партизаните и комунистическата партия и се провежда с решаващата помощ на СССР. "30 години след промените ни сервират нов вариант, че те са ни освободили, поясни Данов. 

Калоян Паргов зове за победа на изборите от Братската могила

Калоян Паргов зове за победа на изборите от Братската могила

Отечественият фронт сложил край на фашисткия режим

Според Данов самите руснаци не вярват в тази теза и това се показва от факта, че са сменили наименованието на изложбата. Меката, но справедлива и честна декларация на МВнР можела да бъде и по-твърда, смята Данов. Той посочи, че взаимоотношенията между България и Русия не са студени, а по-скоро са като "улица с едностранно движение".

По думите му научените уроци от 9 септември 1944 г. са много, но най-вече да не вярваме на фалшиви кумири и да не вярваме на съветската пропаганда. Според Данов все още ни управляват просъветски и прокомунистически партии, проруски президент и правителство с проруски министри.

От нас винаги е било взимано - ресурси, хора и пари, а в момента продължават едностранните отношения с ужасен страх и зависимости от страна на българските управляващи: "Докато не се промени управляващият елит, ние ще се чувстваме маломерни, комплексирани, спрямо "великата" Русия", която може да ни заплаши с нещо."

Според Данов продължава политиката "тако и вако".

Макаров настоя да се гледат истинските материали за Червената армия

Макаров настоя да се гледат истинските материали за Червената армия

По думите му благодарение на Съветския съюз е станало възможно да се въоръжи българската армия

От своя страна лидерът на БЗНС Николай Ненчев коментира за News.bg, че мотив за протеста е историческата истина, която трябва да стане достояние за всички. Той счита, че изложбата е преди всичко провокация към българската държавност и избора на България да бъде част от ЕС и НАТО.

По думите на бившия военен министър това е една историческа несправедливост, която не може да бъде подмината от българското общество. Ненчев иска да бъде показана другата, различна гледна точка срещу една ужасяваща манипулация, която дълго време успява да се наложи сред българското общество.

Той не иска и да си помисли вариант дипломатическият спор между България и Русия да бъде използван като оръжие за местните избори. Според Ненчев няма кой да повярва, че една държава се опитва да освободи друга държава, като я окупира. Според БЗНС в цялата човешка история няма случай някой да е обявил война на друга страна и да твърди, че я е освободил. Войната, която Съветският съюз ни обявява, няма нищо общо с войната срещу нацизма.

Нахлуването на Червената армия в страната ни позволява на ретроградната БКП да започне безогледни репресии, да потъпче възраждащия се конституционен ред. В резултат на съветската окупация беше унищожен елитът на нацията. Десетки хиляди се включиха в най-голямата съпротива за отстояване на демокрацията в цяла Източна Европа - Горянското движение, казаха още протестиращите.