"Очаква ни трудна битка за местните избори и приносът на всеки един от нас, за да може на 3 ноември да се поздравим с победа в София. Победа!" Така лидерът на БСП-София Калоян Паргов се обърна към събралите се на Братската могила в София, където социалистите по традиция отбелязват 9 септември.

Според БСП консолидацията на тази част от обществото, което иска промяна, е от ключово значение за местните избори. За социалистите е техен дълг и отговорност да намерят успешната формула, която да обедини БСП, загърбвайки тяснопартийните боричкания и разделенията.

Нека да намерим онази фигура, зад която да застанем всички ние, софиянци, които искаме промяна, призова Паргов. 

По думите на Паргов в София обществените нагласи показват, че има желание за промяна, промяна на модела на управление, промяна на начина, по който се развива нашия град и начина, по който се харчат парите на софиянци и на европейските граждани. Има всички предпоставки тази промяна да се случи тази есен и зависи от нас дали ще се възползваме от тази възможност, дали умно ще подредим кампанията си и дали ще реализираме потенциала си, стана ясно от думите му.

По отношение на тържественото честване на 75-та годишнина от 9-ти септември 1944-та година, Паргов заяви, че социалистите отново са се събрали пред Братската могила да отдадат почит и да се преклонят пред паметта на всички борци срещу най-мракобесния и най-античовешкия режим, съществувал някога в историята на човечеството. 

Червената армия бе "решителна помощ" преди 1989 г., защо сега да е освободителна?

Червената армия бе "решителна помощ" преди 1989 г., защо сега да е освободителна?

"Окупацията не е освобождение!" скандираха пред Руския културен център, докато се откриваше изложбата с ново име

По думите му поемането на властта от правителството на Отечествения фронт сложило окончателен край на фашисткия режим. 9 септември като дата принадлежи не само на комунисти, земеделци, звенари, на една или няколко партии, а е дело на целия българския народ.

"Всички ние, членовете и симпатизантите на БСП, българските граждани, които оценяваме достойно резултатите от 9 септември, не може и не бива да позволяваме празникът да бъде повод за комплекси и чувство за малоценност, а повод за национална гордост", призова Паргов.

Тя отправи апел, че трябва да се поклоним пред светлата памет на българското освободително движение, пред ветераните ни, които през изтеклите години са работили честно и предано за осъществяване на социалистическите и човешки идеали - за повече свобода и справедливост в живота. "Честит празник, да живее социалистическият идеал", завърши Калоян Паргов. 

Петър Стоянов: Разделението на нацията е основната последица от 9 септември 1944 г.

Петър Стоянов: Разделението на нацията е основната последица от 9 септември 1944 г.

"Идеалът се е превърнал в алиби на убийствата", смята той