Дълбокото разделение на българската нация е основната последица от случилото се на 9 септември. Това заяви президентът на България в периода от 1997 до 2002 ч. Петър Стоянов пред bTV в коментар за оценка на датата 9 септември. Според него оценката идва чрез последиците.

Друга основна последица, според него, е повторното откъсване на страната ни от европейския цивилизационен процес. Първият път е при завладяването ни от османските турци, заради което пропускаме Просвещението и индустриализацията. Властта, установена на 9 септември, е основната причина сега да сме най-бедни в ЕС, смята Стоянов. 

Калоян Паргов зове за победа на изборите от Братската могила

Калоян Паргов зове за победа на изборите от Братската могила

Отечественият фронт сложил край на фашисткия режим

Случилото се тогава е и основна причина за промяната на манталитета на българина и унищожаването на интелигенцията ни.

"Ако това не беше станало, сега щяхме да имаме пето поколение интелигенция, а не второ", заяви Петър Стоянов.

"Народът беше приучен да се страхува от властта", заяви Стоянов и изтъкна, че това е една от най-лошите последствия. "Идеалът се е превърнал в алиби на убийствата", защото е много по-лесно да си убиец в името на идеал, каза юристът.

В същото време бившият държавен глава отчита приноса на Съветската армия. "Никой не оспорва ролята на Съветската армия в победата срещу нацистка Германия, нито огромната цена, която плати Русия като жертви, но трябва да се погледнат последствията след победата", категоричен е Стоянов.

Червената армия бе "решителна помощ" преди 1989 г., защо сега да е освободителна?

Червената армия бе "решителна помощ" преди 1989 г., защо сега да е освободителна?

"Окупацията не е освобождение!" скандираха пред Руския културен център, докато се откриваше изложбата с ново име

Според него е нужно дълбоко преосмисляне на периода преди 1944 г. Като пример той посочи учебниците в Северна Македония, където българските войски се определят като фашистки и това е така, защото в нашите учебници са били описвани по същия начин. "Носталгията по социализма се инспирира всеки ден и не само в България, което е непонятно за мен", категоричен е Петър Стоянов.