"Благодарение на помощта на Съветския съюз стана възможно да се създаде и да се въоръжи българската армия, и най-накрая да се разбие фашистката Германия".

Така руският посланик в България Анатолий Макаров коментира дипломатическият спор между България и Русия, започнал във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма.

Макаров откри официалното изложбата с вече ново заглавие - "Пътят към победата: историческите източници" в Руския информационно-културен център. На откриването присъстваха още лидерът на БСП София Калоян Паргов, депутатът Георги Свиленски, членът на БСП Георги Гергов, първият български космонавт Георги Иванов, бившият министър на културата Георги Йорданов и други.

Руският посланик отправи апел да се потърси из представените материали колко хиляди тона продоволствие е било безвъзмездно предадено на България. Обърнете внимание какъв обем въоръжение и бойни припаси са получили от червената армия българските въоръжени сили, посочи Макаров.

По думите му ликуването на българския народ по улиците на София е достатъчно признание за това, че идването на червената армия е било очаквано и спасително. "И съветските войници, и българските партизани са ги посрещали тук като освободители, като герои", каза руският посланик и припомни, че тогава хората са си давали сметка, че без значителен ресурс не можело да става дума за свободното бъдеще.

Отбелязват противоречивия 9 септември с изложба и протест

Отбелязват противоречивия 9 септември с изложба и протест

Изложбата доведе до дипломатически спор с Русия

Макаров посочи, че от времето на така наречения демократически преход събитията от онези години е модно да се наричат окупация. Макаров често срещал публикации за най-страшните ужаси и безчинства, които уж вършила червената армия с българското население. Интересно е, че такива гръмки обвинения се издигат без нито едно доказателство, играят си с емоциите на хората, а при проверка се оказва, че нямат нищо общо с действителността, отбеляза руският посланик в България.

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

Тази теза привилегировала само някои политически среди у нас

Той призова хората да погледнат внимателно снимките и документите, представени в изложбата, тъй като това са истинските материали, които не лъжат. Всички материали свидетелстват за това, че мисията на червената армия е била изключително освободителна, подчерта Макаров.

В тези дни преди 75 години българският народ с ликуване и радост посрещна войските на червената армия. Без нито един куршум и без нито един изстрел са вървели из страната съветските войни. Те са преследвали една единствена цел - да избавят българския народ от нацизма, припомни Макаров.

В Русия обявиха за "неморална" позицията на МВнР, заплашват България

В Русия обявиха за "неморална" позицията на МВнР, заплашват България

Руската имперска наглост няма граници...