Пресцентърът на Министерство на земеделието и храните разпространи съобщение с анонс, че министър Кирил Вътев е поканил на среща представители на инициативния комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест.

В поканата, написана по-скоро в есеистичен стил и която ще публикуваме без редакторска намеса по-долу, не се посочва нито една дата, а и нито един час. Също така не са изброени евентуално поканените да участват в срещата като организации и съюзи.

В края на писмото-покани има обаче интересен момент, който трябва да бъде конкретизиран. Министър Вътев информира, че от формулираните 5 точки искания, четири вече са изпълнени - от 2 до 5, като остава да се прецизират количествата и продуктите в т.1.

Исканията в конкретика не се посочват, нито се посочва и какво точно е изпълнено, затова изброяваме формулираните искания от сбирката на Инициативния комитет от 14 септември във Велико Търново, тъй само те са формулирани в пет точки. През изминалите дни се чуха и много други искания.

Исканията от 14 септември:

  1. Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна.
  2. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
  3. Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  4. Осигуряване на контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството.
  5. Да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).

От написаното излиза, че министър Вътев очаква на среща протестиращите зърнопроизводители, за да се обсъдят прозуктите и техните количества, които да бъдат забранени за внос от Украйна. Останалите точки, включително и изплащане на държавната помощ, а и забрана за внос на други, незърнени продукти, се посочва че са изпълнени.

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Блокират се ключови пътища в страната и гранични пунктове

Писмото-покана на министър Вътев, разпространено от пресцентъра на МЗХ, без редакторска намеса:

Скъпи колеги,

Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям.

Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната - последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит.

България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната - там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители.

Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес.

Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.

Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор.

За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ.

В заключение Ви информирам, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест в вх.№ 08.00 - 408/ 15.09.2023 г., формулираните искани в 5 точки са удовлетворени.

Необходимо е заедно с Вас да прецизираме количествата и продуктите в т.1."

анкета

За какво протестират земеделците?

Виж резултати

Да се блокира вносът от Украйна 28.5%

Да се спре изобщо вносът от трети страни 4.9%

Държавата да им даде пари 35.0%

Да свалят правителството 22.7%

Те си знаят 8.9%

Денков: Протестите са излишни, МС разработва нова методика за евросубсидиите

Денков: Протестите са излишни, МС разработва нова методика за евросубсидиите

Денков остава с протегната ръка към зърнарите, но не и към тези, които вземат лъвския пай