В информационния шум не бяха чути няколко факта, с тези думи започна изявлението на премиера Николай Денков по повод напрежението между властта и зърнарите.

Правителството никога не е отказвало диалог, изтъкна той и припомни срещата си с над 30 организации в края на юли месец, повечето от които не били против отпадането на забраната за внос от Украйна. Зърнопроизводителите участвали в редица срещи с министъра на земеделието и са в непрекъснат диалог с него, стана ясно още от думите на министър-председателя.

Правителството е готово на диалог, отново подчерта Денков. Основният проблем, който се поставят от протестиращите вече е решен, обясни той. Решението, според него, е в споразумението между ЕК и Украйна, което изисква Украйна да въведе регулация на износа. Отделно Денков два пъти е разговарял с премиера Шмигал по темата, а Украйна обещала да не се пресити пазара ни. От нас се очаква да решим какви количества можем да приеме, обясни още премиерът. Именно това трябва да се обсъди с бранша, смята Денков, който затова поканил зърнарите. Те обаче не се отзовали и поставили ултиматуми.

У нас няма да се допускат стоки, които не отговарят на европейските стандарти. 575 пратки зърно са проверени до началото на войната. При установени нарушения пратките са връщани, а Денков посочи един такъв случай. И от утре БАБХ ще проверява стоките от Украйна по-интензивно.

Министерски съвет работи по нова методика за по-балансирано разпределение на субсидиите за земеделците.

Държавата да не гледа встрани от слона, съветва Тихомир Безлов за зърнарите

Държавата да не гледа встрани от слона, съветва Тихомир Безлов за зърнарите

Той смята, че в даден момент ще се стигне до преговори, но и е вероятно да се изчака да се види какъв е сблъсъкът

Премиерът е готов да разговаря с всеки, който иска да разговаря за проблемите. Денков се извини на земеделците, които са се засегнали от думите му, че са терористи, но не смята, че дължи извинение на тези, които вземат лъвския пай от многомилиардните субсидии в земеделието и които са си купили скъпи къщи и яхти и които сега с в основата на инициативата за недоволството.

Той призова производителите да решат от коя страна са.

Няма инструкции да се натискат зърнари да не протестират, стана ясно думите му. Единствената заръка, която Денков дал на МВР шефа е да се спазва закона за протестите.

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Лъчезар Богданов: Не искат да признаят открито, че се надяват на високите цени