Половината от субсидиите, които България получава от годишно, отиват в сектора Земеделие. Но проблемът е структурен и той няма да се оправи с даване на помощ, нито със забрани за внос. Това посочи социологът Тихомир Безлов в студиото на БТВ.

Той смята, че в даден момент ще се стигне до преговори, но и е вероятно да се изчака да се види какъв е сблъсъкът реално и колко хора ще изкарат протестиращите асоциации.

Не трябва държавата да продължава на гледа встрани от слона - голямото окрупняване на земеделска земя, което е започнало още с предприсъединителния период и фондове 2002 - 2003 г. Именно европейските фондове дадоха възможност да се окрупнят земите, и колкото и да се намалява прага за субсидиране (първо 300 хиляди, а в новия период и 100 хиляди евро), българският едър бизнес фиктивно се раздробява. И този процес започна още при първия въвеждането на първия праг през 2015 г.

"Това е откровено незаконно и това би трябвало да се преследва от българската държава. Целта е парите да отидат при дребните и средните." Самият Безлов е поставял проблема и пред ДФЗ, и пред други институции в България. Говорил е и пред ОЛАФ за това. Отговорът е бил навсякъде - "политиците да се разберат".

Големите зърнари затвориха инфраструктурата.

Безспорно обаче евтиното украинско зърно ще окаже натиск.

84% от земята над 100 хка се държи от 1.5% собственици, например в Полша този процент на концентрация е 21%. По-висок процент от нас са Словакия и Чехия, но при тях концентрираната земя е в кооперативи.

Така че проблемът е структурен и той се корени още в унищожаването на животновъдството.

С тази тези преди Безлов в интервю за предаването "120 минути" излезе и зърнопроизводителят Светослав Илчовски, който самият заяви, че държи около 1 млн. дка. Илчовски няма да участва в протеста утре и във вторник. Този протест е трябвало да се състои много по-рано - заради животните.

Проблемът според него се дължи на манипулация, а американските доклади за свръхпроизводство са манипулирани. Няма нищо такова - този слънчоглед просто го няма. Слънчогледа е неборсова култура, в момента е манипулирана неговата цена - дава се, че има свръхпроизводство на слънчоглед, а всъщност няма.

В момента в земеделието има един балон, а колегите му, които протестират, "просто не са си направили сметката", според Илчовски. Заяви и че те са подведени "от бившия настоящ премиер, който им казал да продават, че идва по-евтиното от Украйна".

Бизнесменът Светослав Илчовски стана известен по време на 26-то Народно събрание, когато обвини собственика на компанията "Градус" Иван Ангелов за посредничество за рекет от страна на правителството на ГЕРБ и лично от името на премиера Бойко Борисов.

От сформираната тогава Временна парламентарна комисия за ревизия на управленията през последните 10 години начело с Мая Манолова направиха няколко заседания и обявиха, че ще предадат всички документи на различни институции, включително и прокуратурата. Няма информация до този момент да има движение в каквато и да е посока по казуса. 

Оставка хвърли съветник на земеделския министър

Оставка хвърли съветник на земеделския министър

Тъй като е и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите