Временната парламентарна комисия за ревизия на управленията през последните 10 години изслуша твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за злоупотреби с власт и политически рекет от приближени до ГЕРБ лица, както и собственика на компанията "Градус" Иван Ангелов, който беше обвинен от Илчовски в рекет, обобщи БНР.

Председателят на комисията Мая Манолова обяви, че информацията и документите от изслушванията, ще бъдат предадени до редица институции - до прокуратурата, до европейската прокуратура, до министерство на правосъдието, до МВР, до омбудсмана, до Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, до КЗК, КФН и НАП.

Още в началото на заседанието влязоха всички представители на ГЕРБ, а председателят на комисията Мая Манолова се наложи да извика и НСО, за да бъде овладяна залата.

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От фирмата определят твърденията на Илчовски като неверни

След многократни опити на депутатите от ГЕРБ да променят дневния ред на заседанието с мотивите, че изслушването на бизнесмена, както и на лица, свързани със строителството на подпорната стена на плажа в Алепу, които също бяха залегнали в дневния ред не са предмет на комисията, от ГЕРБ поискаха да им бъдат предоставени всички документи, с които разполага Илчовски.

Председателят на комисията Мая Манолова заяви, че това не може да стане, тъй като става въпрос за вътрешнофирмена документация и за информация, касаеща функционирането на фондовата борса.

Заседанието започна след около час ожесточени спорове, за да бъде изслушан Илчовски. От ГЕРБ определиха това като "предизборна компания".

Днес той заяви, че разполага със снимки от Ница и Монако от май 2017 година, когато, по време на екскурзия, бизнесменът Иван Ангелов - собственик на компанията "Градус", го е помолил от името на премиера да направи фиктивен оборот в размер на около 70 милиона лева на неговото дружество. Илчовски допълни, че разполага с документи за това и ще ги предаде на комисията.

"Иван Ангелов ме помоли от името на премиера да направя фиктивен оборот на неговото дружество, че не му стигал оборотът."

След това изказване в залата настъпи хаос и викове от различни страни. Манолова поиска квесторите да изведат депутата от ГЕРБ Маноил Манев, а в последствие - и служителите на НСО да дойдат в залата, за да въдворят ред.

Илчовски потвърди, че пред депутатите, че снимките от спалнята на Борисов, на които се виждат златни кюлчета и пачки евро са истински.

На заседанието, седнал до Илчовски, присъства и собственикът на компанията "Градус" Иван Ангелов, който определи твърденията на агробизнесмена като лъжа:

"Твърди, че аз съм използвал името на премиера в Монако, за да ми продава евтино стока! Брутална лъжа!! Илчовски, кажи че лъжеш, бе! Признай си най-после, бе! Признай си, бе! Моля ти се, бе, недей така да лъжеш, бе, човек".

По-рано днес от компанията "Градус", спомената от Илчовски, обявиха, че ще заведат всички възможни дела срещу агробизнесмена, тъй като неговите твърдения причиняват на компанията и нейните инвеститори имуществени и неимуществени вреди". И в днешната търговия на фондовата борса акциите на компанията са на червена територия, съобщават от дружеството.

Сутринта депутатът от ДПС Димитър Аврамов призова да се направи проверка на твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, направени по време на заседание на временната анкетна комисия за проверка на предишното управление.

През 2012 г. Илчовски беше свидетел по обвинение в изнудване срещу Аврамов, който по това време беше депутат от ГЕРБ. Делото още е в специализирания съд.

"Трябва да се направи проверка на твърденията. Това са такива твърдения, които трябва да бъдат доказани, трябва да бъдат проверени от съответните органи. Сега, дали може да му се вярва? Проверка трябва. Аз нямам с него никакви взаимоотношения. Ние нямаме комуникация, не се виждаме", каза Димитър Аврамов, депутат от ДПС.