Четирима директори на РИОСВ са си подали оставките заради неуредици в сектора и занемарени от години проблеми.

Това заяви екоминистърът Емил Димитров по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините в София.

Става дума за директорите на Пловдив, Перник и две морски общини, каза Ревизоро, непожелавайки да уточни последните две общини. Той добави възмутено: "От 16 човека - 4 вече са си подали оставките,.... не искат заради чужди грехове да плащат сметката".

Емил Димитров обясни за директора на РИОСВ - Пловдив, че вчера го е освободил. Той бил от 3 седмици на поста, а вече носел вина за нерешени проблеми.

Ревизоро няма кадри след акциите ала Рамбо

Ревизоро няма кадри след акциите ала Рамбо

Хората не искали да работят в държава, в която каквото и да направят ги арестуват

"Днес освободих директора на РИОСВ - Пловдив, защото има в Садово едно сметище един човек на 4 пласта е загробвал всички отпадъци до реката, издавал е фактури за тези отпадъци, то е било регионално депо, но него не могат да го намерят. Защо този директор, който е от три седмици да носи отговорност. Аз го понижих от зам.-изпълнителен директор на Национална дирекция, сега си го прибрах отново в София", обясни екоминистърът.

"Нямам очи да ги накарам да отидат да работят", каза Димитров.

Шефката на РИОСВ - Перник също искала да подаде оставка, всеки ден я викали в Бобов дол, стана ясно от думите на министъра.

Той разполага с 28 писма от директори и служители на РИОСВ и Басейнови дирекции в страната, които искат спешна среща с него в петък, на която да поставят проблемите си.

Ревизоро има списък с имена на консултанти, изнудващи кметове за сметищата

Ревизоро има списък с имена на консултанти, изнудващи кметове за сметищата

По думите му много хора се представяли за Господ

"28 писма с идентичен текст. Говорим за водохващанията в момента в цялата страната. Има много ВиК, които нямат разрешение за водоползване, ние трябва да спрем на няколко града водата. Чакам ги с картите да кажат какво ще се случи. Или ние трябва плавно да ги накараме с техните ВиК да предприемат 20-30 г. непредприети стъпки за узаконяване на водохващания и санитарно-охранителни зони или да спрат да ползват вода."

В писмата става въпрос и за незаконни сондажи, включително към болници, училища, малки населени места. "Аз нямам механизъм, в който да им кажа - "не ги затваряйте", каза Емил Димитров.

По думите на министъра не може "някой някъде си да не е разрешил всичките си проблеми" и сега изведнъж да не се дава вода на хората".

В тази връзка Емил Димитров поиска от всички общини и кметове, членове на НСОРБ, да си оправят сондажите.

Арестуваха шефа на Басейнова дирекция - Пловдив
Обновена

Арестуваха шефа на Басейнова дирекция - Пловдив

Прокуратурата претърсва сградата и иззема документи

Той очаквал, че на срещата в петък ще му кажат, че ако трябва да се решат проблемите във ВиК сектора, половин България трябва да спре да пие вода.

"Ако не изпълнят закона, трябва да ходят в затвора, поголовно си дават оставките. Те пишат писма, видяха министъра си задържан", коментира още Емил Димитров.

На морето пък, в Северна България цикала екологична бомба. Ревизоро не пожела да обясни обаче: "Ще напиша какво се случило, кой е виновен и ако някой реши, че някой е виновен, че някой кмет си е заустил канализацията във водата, извинявам се много, ще бъде върхът на нахалството".

Емил Димитров направи анализ на ВиК сектора. "Има много добри, има и много зле. Най-печелившите са най-губещи, това ми е най-голямата грижа, моят предшественик е в затвора заради един язовир. Всеки ден гледам водата, да не изпусна нещо. Не може един язовир да се източи за нула време, като пример Дяково, Сливен. Всички държавни ВЕЦ-ове са спрени, много от частните са спрени", каза по темата Емил Димитров.

Екоминистърът бе категоричен, че няма напрежение между него и премиера и вчера са се виждали да разговорят по различни въпроси.

Но все пак отново се възмути за показното задържане на директорката на Басейнова дирекция - Пловдив.

"Защо тези, които отровиха реката, не бяха арестувани с барети, бяха поканени по нормалния начин, връчени им бяха обвинения с адвокат, платиха си гаранцията, на свобода са, има си досъдебно производство. Другите ги гонят с барети. Добре, че нямаше танкове", каза той.

"Има една институция в МВР, която нищо не работи и се чувства ангажирана да покаже резултати, след като това е резултатът, после ме питайте как да ги накарам да работят. Някой си играе с огъня и не знае какво се случва. Аз ще го доведа до знанието на премиера, защото този случай е показателен", обясни Емил Димитров.

Оставката му не стояла на дневен ред, мислел да довърши мандата си, стига... да не пречи на някой.