Членове на Националния съвет на БСП са изпратили към председателите на структурите на партията в страната и до всички членове на НС писмо, в което настояват да се обърне внимание на определени секторни политики в държавата и да има промени в Устава на партията при избор на ръководство.

Това обявиха на брифинг в кафенето на "Позитано" 20 Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев и Костадин Паскалев, които са част от вътрешна опозиция на ръководството.

Писмото се обсъжда на Изпълнителното бюро, което се провежда в същия момент в официалната зала на сградата на "Позитано". В него се изброяват наболели проблеми в държавата, като то се изпраща в навечерието на приключване на консултациите в председателските съвети по места за избор на ново ръководство в края на април, обяви Янаки Стоилов.

По думите му 50-ят Конгрес на БСП трябва да приеме позиции по 3 групи въпроси - първият за самата партия, вторият - за приоритетните области на политиката на БСП, и третият - промените в устава за избор на ново ръководство.

"Трябва да спрат опитите за противопоставяне на хора от различни поколения в партията и да се обедини целият й потенциал, ако тя иска да увеличи влиянието си. Смятаме, че в ръководните органи на партията нямат място хора, които са зависими от чужди интереси, и докато това не е решено, доверието няма да позволи да е извърши радикално преобразувание", категоричен бе Стоилов.

Разделението в БСП е факт за Антон Кутев

Разделението в БСП е факт за Антон Кутев

Корнелия Нинова не пожела да обедини парламентарната група

Той се спря и на това какви да се промените по отношение на избора на председател: "Прекият избор само на един човек няма да доведе до повече демокрация, а до увеличаване на неговата власт".

Янаки Стоилов е категоричен, че трябва да се постави въпросът дали в БСП да се избират пряко и депутатите, и евродепутатите, и председателите на общинските съвети, и дори президентът. "Само по този начин можем да претендираме за радикално демократизиране на партията", каза той.

Стоилов изброи какви трябва да са промените спрямо три сектора: демография, екология и енергетика.

От своя страна Костадин Паскалев подробно обясни, че искат промяна в данъчната система, минималната пенсия да е изравнена със социалния праг на бедност, изравняване на възнагражденията на администрацията, задължителен процент от БВП да е за образование, здравеопазване и наука, семейно подоходно облагане и стимули за дете, жилищна политика за младите хора, отказ от поемане на военни ангажименти.

"Премиерът така и не отговори какви ангажименти са приети при посещението му в Белия дом", наблегна Паскалев.

А Янаки Стоилов поиска да има референдум, чрез който българите сами да решат дали искаме да влезем в Еврозоната.

"Няма ли да се разделим с този екипен принцип на формиране на ръководството, вместо да влизат авторитети на партията", настоя Стоилов.

По думите му голяма отговорност за разделението на върха на партията носи и ръководството.

Петър Мутафчиев отново поиска промени в устава за избор на ново ръководство и коментира, че сега за председател на партията може да се кандидатура всеки, който има 8 години партиен стаж и 4 години като член на Националния съвет, а в същото време в него има текст, в който се казва, че всеки член на партията може да бъде предлаган и избиран.

"Проверете гласуването на депутатите от БСП за избор на главен прокурор и за избор на председател на КПКОНПИ и ще разберете дали има зависими хора в БСП", каза Костадин Паскалев. А по думите му това е проблем на ръководството на БСП, че не е формулирана ясна политика и говорят "зависимости или страх".

Под писмото са се подписали 20 членове на БСП - Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев, Костадин Паскалев, Донка Михайлова, Венелин Узунов, Красимир Мирев, Ваня Добрева, Лъчезар Костов, Димитър Генчев, Емил Костадинов, Ана Пиринска, Валентин Ламбев, Боян Ангелов, Явор Гечев, Емил Райнов, Павел писарев, Тодор Канев, Костадин Арнаудов, Борис Борисов и Николай Николов.