Разделението в БСП ще се види ясно само след няколко месеца, разделението на парламентарната група е само симптом. Това предрече депутатът Антон Кутев в студиото на БиТиВи след като част от депутатите социалисти вчера подкрепиха кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, въпреки декларацията против, прочетена от лидера Корнелия Нинова малко по-рано.

Според Антон Кутев разцеплението е факт. Според него Нинова не е пожелала да удържи разцеплението в групата. Защо - това е въпрос към самата Нинова, но според Кутев, защото не е била убедена, че ще успее. Ако социалистите не намерят нещо, около което да се обединят, разцеплението ще продължи и ще засегне самата партия, заяви Кутев. Според него колегите му в парламентарната група са гласували "за" номинация на Цацаров не само от страх, но и по съвест с отчитане на достойнствата на кандидата.

165 гласа получи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

165 гласа получи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

30 депутати гласува против и трима се въздържаха

Иначе по темата за самата кандидатура на Сотир Цацаров депутатът заяви, че лично той е гласувал против и това е негово вътрешно убеждение, без значение от личните качества на юриста Цацаров. Според Антон Кутев безспорно Цацаров е блестящ юрист, но няма усещане, че борбата с корупцията в последните 7 години се е подобрила. "Това, че си добър шофьор, не значи, че караш колата в правилната посока", заяви Кутев. Също така той разкритикува явното политическо въздейства върху парламента от определени личност, като с това дори и парламентът започва да се превръща във фикция.

Безспорно, че някой е въздействал върху парламента за този избор, смята Кутев, но без да посочи конкретни имена заяви, че фигури на капитализма добиват легитимност през фигурата на Цацаров. Все пак Кутев обясни, че предполагаемите въздействащи не са само съсредоточени около едно лице - Пеевски - а са десетина.