"Експертизата е като каране на кола с шофьор и навигатор - кой поема отговорността за шофирането и кой поема отговорността на препоръката за скоростта при вземането на завоя. Така д-р Александър Симидчиев метафорично разясни в сутрешния блок на БиТиВи защо след само две седмици мандат Медицинският съвет прекрати дейност.

Деофициализирането на съвета ще доведе до това, че експертизата, събрана в него, ще се гледа заради самата експертиза, а не заради принадлежността към щаба или нещо друго

Медицинският съвет към МС прекратява дейност

Медицинският съвет към МС прекратява дейност

Приключили с ангажиментите за които са събрани

"Не търсете конфликт, а официализирането ни доведе до това, че експертността, която беше събрана в нашия Медицински експертен съвет започна да става като контрапункт и като нещо, което раздвояваше мнението, вместо да обединява мнението и да вървим напред по-бързо", призна д-р Симидчиев. Решението за разпускането на съвета е на самите медици.

Медицинският съвет не престава реално да съществува, тъй като членовете комуникират ежедневно. Издадена е следваща версия на документа, но и тя е само за лекарите и не е пусната за публична дискусия.

Лекарите от Медицинския съвет решили да премахнат излишното и да остане полезното - даването на съвети не е свързано да бъде официално към нещо. Симидчиев заяви, че критиките на премиера Борисов спрямо доцент Атанас Мангъров, членовете на съвета приели като критика към конкретна личност.

Новият Медицински съвет към МС дава съвети два пъти седмично

Новият Медицински съвет към МС дава съвети два пъти седмично

Хората ще получават само достоверна медицинска информация и истината

"Важно е да се премахне излишният шум и да остане само експертизата. Ако лекарите ни слушат, те ще ни слушат не заради това, че сме официален съвет, а ще ни слушат, че това, което правим е полезно", аргументира се медикът.

Д-р Симидчиев не отговори на въпрос дали от Медицинския съвет са съгласни или не с взетите мерки към настоящия момент, но според него втвърдяването им би било необходимо, ако сегашните не работят. За момента мерките работят добре, каза още той.