Представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Красимир Първанов, чийто мандат в Надзорния съвет на дружеството е изтекъл, ще бъде сменен с друг представител, който ще бъде избран с конкурс. Това става ясно от отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов на писмен парламентарен въпрос на народния представител от "Демократична България " Ивайло Мирчев, съобщиха от партията.

Снимка 593262

Източник: "Фейсбук" страница на Ивайло Мирчев

На 19 октомври Мирчев е попитал енергийния министър дали планира да инициира смяна на представителя на държавата в рафинерията, при положение, че той "систематично не е изготвял отчети за свършената от него работа като такъв и с действията си не защитава българските интереси".

Ивайло Мирчев: Държавата трябва да постави под свой контрол "Лукойл"

Ивайло Мирчев: Държавата трябва да постави под свой контрол "Лукойл"

Според депутата от ДБ това е начина да се защити държавния интерес.

Според ДБ Росен Христов не бил убеден, че Красимир Първанов не защитава българските интереси, защото в отговор от 28 октомври поискал депутатът да подкрепи твърдението си с информация, която да прати в министерството и в отговорните институции, за да предприемат те съответните действия. Христов посочил също, че в министерството "се разработва процедура, въз основа на която за първи път по прозрачен и обективен начин да бъде избран представителя на държавата в посоченото дружество".

Манолова търси представителя на държавата в "Лукойл", за да му даде златната акция

Манолова търси представителя на държавата в "Лукойл", за да му даде златната акция

По думите й Красимир Първанов не е правил отчет и доклад за работата си

"Ще настояваме това да се случи до края на този месец, защото страната ни търпи огромни щети от бездействието по казуса "Лукойл" и "Литаско", коментира във "Фейсбук" Ивайло Мирчев. По думите му, "една от причините "Лукойл" да мародерства на пазара на горива в България е нищоправенето на представителя на държавата в компанията". Според депутата от ДБ това, че държачът на "златната акция" не работи в интерес на България е видно от факта, че за 4 години той не е предоставил каквато и да е информация на Министерството на енергетиката, въпреки че има задължението да представя тримесечни отчети.

Снимка 593261

Източник: "Фейсбук" страница на Ивайло Мирчев