От Камарата на частните съдебни изпълнители призовават да се увеличи размерът на изплащаната от държавата издръжка, определен със Закона за държавния бюджет. Така да гарантират нормален живот и развитие на едно дете, и то не по-малко от минимално определения размер на издръжката според Семейния кодекс.

От браншовата организация изпратиха писмо до правителството и Народното събрание за промени в Закона за държавния бюджет преди гласуването му на второ четене и за промени в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, пише "24 часа".

ЧСИ-тата уверяват, че присъжданите от съда в последните години издръжки са в пъти по-високи от максималния размер на издръжката, изплащана от държавата, който не е променян от 2009 г. 

Три месеца затвор за баща, отказал да плаща издръжка на сина си

Три месеца затвор за баща, отказал да плаща издръжка на сина си

Той ще бъде и обществено порицан

Съгласно приетия на първо четене Закон за бюджета за 2022 г. максималният размер на присъдената издръжка, която е предвидено да се заплаща от държавата, е в 90 лв., което е крайно недостатъчно, за да осигури екзистенцминимума за едно дете.

Така определеният размер е и значително по-нисък от минимално определения размер на издръжката, а именно 1/4 от минималната работна заплата за страната, за която се предвижда да бъде увеличена на 710 лв.

Камарата иска да се направят промени в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, която в сегашния си вид е изключително тромава и оставя стотици деца без издръжка.

Промените са изключително наложителни, за да могат сумите бързо и лесно да достигат до правоимащите лица и ЧСИ да могат да съдействат в максимална степен на гражданите.

Спрямо длъжниците, които имат официални доходи и имущество, ЧСИ успяват да си свършат работата и ежегодно събират милиони левове в полза на майките и децата, уверяват от Камарата.

При установена липса на доходи и имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение, дължимата издръжка не може да бъде събрана от длъжника. За тези случаи Семейният кодекс предвижда изплащането на присъдената издръжка на децата да се извършва от държавата за сметка на неизправния длъжник, в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, определян ежегодно в Закона за държавния бюджет.

Редът за изплащането й е определен в Наредбата за определяне на реда за заплащане от държавата на присъдена издръжка, която урежда една изключително дълга и често пъти невъзможна процедура по нейното изплащане от държавата чрез общината.

Предвидено е на всеки 6 месеца да се извършва пълно проучване на имуществото на длъжника. При всяко забавяне при съставянето на констативните протоколи, удостоверяващи липсата на имущество и доходи на съответния длъжник, води до спиране на плащането й. А това пропускане на срока се дължи на обстоятелства извън конкретния съдебен изпълнител - обследването на имущественото състояние на дължащия издръжка родител е свързано с множество справки и информация от различни органи, институции и юридически лица, които в повечето случаи не пристигат едновременно, а понякога се бавят седмици, дори месеци.

С 23% по-ниска работна заплата взима българинът от нужното за издръжка

С 23% по-ниска работна заплата взима българинът от нужното за издръжка

Двама от 10 наети лица през септември са работили на минималната работна заплата

По този начин стотици деца остават без средства за издръжка за дълги периоди от време, а социалните функции на държавата в тази връзка изобщо не се постигат.

При частните съдебни изпълнители ежегодно се образуват десетки хиляди дела в полза на граждани, по които се събират над 150 млн. лв. всяка година. Това са суми за неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, обезщетения на пострадали при катастрофи тежки криминални престъпления.