Системата за гласуване създаде смут рано сутрин в пленарна зала. Тя често блокирала и възпрепятствала депутатите да гласуват.

За проблема от трибуната алармира атакистът професор Станислав Станилов.

"Колегите не могат да гласуват", оплака се той.

Парламентарният шеф Цвета Караянчева предложи на председателски съвет да постави темата и да се ремонтира пръстовата система за гласуване на закони. Това щяло да струва на бюджета няколко милиона. 

Председателят на парламента го успокои, че е направена профилактика на системата и тя работи. Тя обеща отново да се обърне към фирмата и проблемът да бъде отстранен.

"Сензорите на пръстите на някои колеги са по-чувствителни", предположи Цвета Караянчева. 

Въпреки това мнозинството събра кворум за начало на работния ден, но реши да се презастрахова и по искане на ГЕРБ започна работа вместо с парламентарен контрол с поименна проверка. От ДПС се ядосаха на процедурните хватки.

Преди това стана ясно, че първите депутатите отказали се от имунитета си след вчерашното искане на главния прокурор са герберът Борис Кърчев и Елена Йончева от БСП. 

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати

Социалистът Георги Михайлов дава имунитета си

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пък се скара на левите, че отсъстват от зала на важните дебати. Повод за гнева й стана искане на социалиста Филип Попов за максимален срок между двете четения на закона за БНБ.

Тя припомни, че вчера е нямало спорове по проекта и затова не било нужно толкова да се забравя второто четене.

БСП остава зад ярките си остриета въпреки искания им имунитет

БСП остава зад ярките си остриета въпреки искания им имунитет

Нинова смята, че са предизвикали прокуратурата заради изказвания