Чужденците, които ще упражняват научноизследователска дейност у нас, да получават национални визи за дългосрочно пребиваване при облекчени условия.
Това предвиждат гласуваните на първо четене в парламента промени в Закона за чужденците.

Народното събрание реши българската виза за чужденец, който притежава документ за задгранично пътуване, да се издава върху унифицирана визова бланка на ЕС, а на чуждите граждани, на които е отказана виза, ще се връчва формуляр за отказ - също на ЕС, предвиждат промените.

С визовия стикер ще се въведат и биометрични данни за въпросното лице - снимка и 10 пръстови отпечатъци.

Измененията в закона произтичат от членството на страната в ЕС. Те дефинират разрешения от визата срок на пребиваване, нейната валидност и разрешения брой влизания в страната.

Предвижда се виза със срок на валидност до една година да бъде издавана и на студенти, специализанти, стажанти, както и на чужденци, командировани от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията при изпълнението на договор за туристически услуги.

За чужденец в България ще се смята всеки, който не е гражданин на държава-членка на Европейския съюз, на държава-страна по споразумението за европейско икономическо пространство, или на Швейцария.

Предлага се за чужденец у нас да се смята и човек, който не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство и притежава официален документ, удостоверяващ това обстоятелство.