Да, България хвърли вината за водната криза върху ГЕРБ. В своя позиция от партията посочват, че при дългогодишното управление на ГЕРБ е имало много планове за язовири и разрешаване на безводието, но те не са били изпълнени.

Според Да, България това е причината за водната криза, измъчваща редица населени места в страната днес.

Партията отбелязва, че в началото на управлението на ГЕРБ бе договорен заем от Световната банка за доизграждането на три язовира - "Пловдив", "Нейковци", "Луда Яна" и за ремонта на яз. "Студена" край Перник. Да, България подчертават, че язовир "Пловдивци" е изцяло изграден, но не работи, защото не е изграден довеждащият от него водопровод. Язовир "Луда Яна" е изграден на 1/3 и неговото бъдеще е неясно. Проектът на язовир "Нейковци" е прекратен. Ремонтирана е язовирната стена на яз. "Студена", но по проект е трябвало ремонтът да се извърши под вода, без да се източва водоема.

Да, България посочват, че в създаденият през 2020 г. от ГЕРБ "Български ВиК Холдинг" ЕАД са налети 1 млрд. лв. за инвестиции. Холдингът обаче не прави нищо друго освен да налива заеми, за да съживява потопени от лошо управление държавни ВиК оператори, а после да прави фиктивни счетоводни операции, като капитализира тези заеми.

Партията дава пример с ремонтът на язовир "Бели искър", който е трябвало да бъде извършен през 2020 г., но това така и не се е случило.

Според Да, България държавата се е провалила в изграждането на язовири. Пример за това е частично изграденият язовир "Кюстендил", който до ден днешен не е довършен. Не е изграден и довеждащ водопровод от ВЕЦ Видима до гр. Севлиево. Партията изтъква, че не се прави и нищо въпроса за свързването на Пловдив и Хасково към язовир "Въча".

Решаването на дългогодишните проблеми на водоснабдяването е въпрос на добро управление, но и на поемане на политическа отговорност, когато такова не е имало, допълват от Да, България.

Сушата виновна за липсата на вода - изводът на четирима министри

Сушата виновна за липсата на вода - изводът на четирима министри

2024 г. е третата поред суха и гореща година.