Изпълнителният съвет на партия "Да, България" следва да изработи и докладва на Националния съвет стратегия за участие в изборите за 51-во Народно събрание (НС), съвместно с Продължаваме промяната и ДСБ. В този смисъл коалицията остава непроменена като формат и насочена към максимална консолидация на проевропейския и прореформаторски вот в център-дясното пространство.

Това се казва в резолюция на Националния съвет на "Да, България" от 18 август. Резолюцията е гласувана преди да стане ясно, че служебен кабинет Грънчарова-Кожарева няма да има и изборите няма да се проведат на 20 октомври, а по-късно. Затова и са заложени срокове до 27 август да бъдат проведени преговори с ПП и ДСБ за такава коалиция.

Преговорният екип е в състав: Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, както и заместващи членове - Яна Тодоранова и Александър Симидчиев,

Тезата на "Да, България" е че трябва да се стигне до рамково споразумение за надграждане на "Демократична България" като водещ субект в център-дясното пространство; предизборна програма, управленска формула и обновен механизъм за попълване на листите.

За тази цел и в продължение на дадения през юни 2024 г. мандат Националният съвет възлага на Изпълнителния съвет да проведе разговори с партньорите от ПП и ДСБ за установяване на наличието на обща амбиция за висок изборен резултат на основата на споделена визия и стратегия за основните фактори за успех.

В резолюцията се отчита като резултат от предходното участие в политическия живот, че "ПП-ДБ засега не успява да постигне убедителни показатели за възстановяване и разширяване на електоралната си подкрепа" и трябва да се положат повече усилия за позициониране като лидер и да се формират политически и обществени съгласие.

Отчетено е и че коалицията "Демократична България" все още не успява да реализира пълния си потенциал и заявени амбиции за програмно, електорално и управленско лидиране в център-дясното пространство

В резолюцията се посочва по-конкретно, че на разговорите следва да бъде обсъдено разработването на амбициозна програма, която да позволява позиционирането на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) като лидер в рамките на 51-вото НС за решаване на предизвикателствата пред страната и която да обосновава искането на управленски мандат от избирателите; честен диалог с избирателите по въпроса за възможните формули за структурирането на амбициозно проевропейско, антикорупционно и реформаторско мнозинство и управление в 51-вото НС, на база на лансираната в рамките на 50-ото НС формула на сътрудничество около реформи и национални приоритети; и залагане на меритократични критерии при подредбата на листите, отварянето им към гражданското общество, привличането на нови лица, и максимално използване на личния потенциал на кандидатите чрез динамична преференциална кампания.

Припомняме, че преди два дни Националният съвет на "Продължаваме промяната" даде мандат на Изпълнителния съвет да преговаря за явяване на предстоящите парламентарни избори в коалиция с "Демократична България".

"Промяната" даде мандат за преговори с ДБ за колаиция

"Промяната" даде мандат за преговори с ДБ за колаиция

ПП предлага управление с непартиен министър-председател, припознаващ приоритетите им