На националната конференция на партията "Да, България", която се проведе в София, беше взето важно решение за продължаване на ротационното управление под пъководството на акад. Николай Денков и Мария Габриел.

Въз основа на положителната оценка на работата на този кабинет и постигнатите резултати, партията изрази благодарност към тях за конструктивното и отговорно към страната поведение.

Партията подчерта необходимостта от излъчване на правителство, което да продължи реформите и стабилния евроатлантически курс на страната. Този формат на управление, фокусиран върху програмната основа на политическите компромиси и отстъпки, заслужава подкрепа за още девет месеца.

Партията смята за важни ясните политическите ангажименти за конкретни реформи в няколко насоки, включително правосъдието, реформата на службите за сигурност, създаването на модерна рамка за киберсигурност и други.

Партията също така призовава за актуализиране на управленската и законодателна програма, както и за запазване и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната и завършване на техническото присъединяване към "Шенген".

За гарантиране на прилагането на тези ангажименти, партията предлага разработването на детайлен механизъм за попълване на регулаторите, който да гарантира избора на най-добрите кандидати чрез конкуренция, отказ от политически номинации и при ясни критерии за професионални качества и независимост.

"Да, България" се присъединява към Европейската народна партия

"Да, България" се присъединява към Европейската народна партия

Освен това ДБ изрази шодкрепа за европейската военно и хуманитарна подкрепа за Украйна