Бъдещето на региона и Европа обсъдиха президентът Румен Радев и словенският му колега Борут Пахор. Държавният глава изтъкна колко е важна за Западните Балкани свързаността. В това отношение Словения и България давали добър пример.

Българският президент благодари на Словения за подкрепата за членството ни в Шенген. Само подкрепа не е достатъчна, каза обаче Радев. Трябва да почерпим от опита на Словения.

Радев благодари на колегата си и за откритата директна самолетна линия между София и Любляна. Тази линия била предпоставка за развитието на туризма и икономиката. Иначе за нас е важен опитът на Словения за постигане на висок икономически растеж. Радев е впечатлен от словенския опит за помирение с миналото. Тук има какво да научим, заяви българският държавен глава. Словенският президент е готов да сподели опита си в сферата. Обсъдени са и темите около Западните Балкани.

Обсъдихме и перспективите на европейския проект, обясни Румен Радев. Той подчерта, че двете държави са съюзници в рамките на НАТО и ЕС. Ние споделяме сходен исторически опит и традиции, заяви държавният глава. Регулярен и пълноценен политически диалог съществува между двете държави.

Президентът Борут Пахор отправи благодарности към Румен Радев за доброто ръководство на председателството на ЕС. Приемете нашата възхита от вашето много добро ръководене на ЕС в тези не леки, дори бих казал тежки времена, заяви той. Държавите ни имат отлични политически отношения, смята словенският държавен глава.

Трябва да живеем с историята по такъв начин, че да създаваме добро бъдеще на нашите деца, иска словенският държавен глава. Той се обяви за по-свързана Европа. Обърнато е внимание на сигурността в Европа по време на разговорите между двамата.

Според Пахор ще са нужни повече инвестиции в по-твърда национална сигурност. ЕС трябва да намери общо решение на европейските проблеми пред континента.